Proef met 'Basisbaan' volgens de gemeente een succes: 'Dit moet landelijk navolging krijgen'

Minister Carola Schouten (in het midden) tijdens het werkbezoek
Minister Carola Schouten (in het midden) tijdens het werkbezoek © Martijn Klungel/RTV Noord
Als het aan de gemeente Groningen ligt, moet het kabinet geld vrijmaken voor een experiment met de 'Basisbaan'. Maandag probeerde het gemeentebestuur de minister van armoedebeleid, Carola Schouten (ChristenUnie), te overtuigen van het succes.
Terwijl minister Carola Schouten en staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) samen met 'Basisbaner' Nicole van Meerwijck de afwas zitten af te drogen, legt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) uit wat het succes van de proef is.
'Mensen gaan voorruit op hun inkomen, gezondheid en welzijn', vertelt Bloemhoff. 'En het belangrijkste is dat mensen zich nu gezien en gehoord voelen.'
Ik ga altijd fluitend naar mijn werk, terwijl ik niet kan fluiten
Nicole van Meerwijck - kreeg een Basisbaan via de gemeente
Ook Van Meerwijck, die via de gemeente een Basisbaan heeft, merkt dat ze zich gezonder voelt: 'Ik ga altijd fluitend naar mijn werk', zegt ze. 'Ook al kan ik niet fluiten.'
'Ik heb tegen de minister gezegd dat ik blij ben met de Basisbaan en dat ze ermee door moeten gaan', aldus Van Meerwijck.
De afgelopen drie jaar hebben ruim 50 mensen een Basisbaan gekregen in de gemeente Groningen. Zij zaten daarvoor in de bijstand een maken geen kans (meer) op de reguliere arbeidsmarkt.

Coaches stellen vast of mensen daadwerkelijk geen kans maken op de reguliere arbeidsmarkt. Van alle aanmeldingen voor een Basisbaan, heeft 33% daadwerkelijk een zo'n baan gekregen.

Zij assisteren onder andere fietsstewards, gaan aan het werk in buurtcentra of zorgen voor vervoer binnen een wijk. Ook andere (voornamelijk maatschappelijke) werkzaamheden kunnen gedaan worden door mensen met een basisbaan.

Besparing van kosten

De gemeente Groningen is al overtuigd van het succes en heeft besloten om de komende drie jaar door te gaan met de Basisbaan. De bedoeling is om in de gemeente over drie jaar 200 extra mensen uit de bijstand te helpen door ze een Basisbaan aan te bieden.
Onderzoek van de Hanzehogeschool ondersteunt de uitspraken van wethouder Bloemhoff. Bovendien levert de Basisbaan op de langere termijn geld op door verminderde zorgkosten en een verbetering van kwaliteit van leven, stellen de onderzoekers in het onderzoeksrapport. Per vijftig basisbanen houdt de gemeente indirect 362.000 euro per jaar over.
Wethouder Carine Bloemhoff probeert de minister te overtuigen van het succes van de basisbaan
Wethouder Carine Bloemhoff probeert de minister te overtuigen van het succes van de basisbaan © Martijn Klungel/RTV Noord
Tot nu toe betaalt de gemeente zelf een groot deel van de banen. Of dat gaat veranderen is onduidelijk: Minister Carola Schouten kon maandag niet reageren op het rapport van de gemeente Groningen. Ze heeft het onderzoeksrapport meegekregen om te bestuderen.
'Ik denk dat nadat ze vandaag heeft gezien en gehoord wat het voor mensen betekent, dat je als minister van werk en armoede hier niet onderuit kan. Dit is gewoon een succes en dat moet landelijk navolging krijgen', stelt wethouder Bloemhoff.