Negentien partijen proberen beste beentje voor te zetten tijdens verkiezingsdebat in Forum Groningen

Zes lijsttrekkers kruisen de degens in het debat
Zes lijsttrekkers kruisen de degens in het debat © RTV Noord
Alle negentien partijen die meedoen aan de verkiezingen van Provinciale Staten gaven maandagavond acte de presence tijdens het verkiezingsdebat dat in Forum Groningen gehouden werd. Het debat was georganiseerd door RTV Noord in samenwerking met Forum Groningen, OOG TV en Dagblad van het Noorden.
Achttien lijsttrekkers, en de nummer twee op de lijst van FvD, gingen in groepen van diverse samenstelling in debat over zes thema's.
Opvallend in het debat over de gaswinning is dat zowel PvdA als VVD het eens zijn met de stelling 'De provincie doet te weinig om de bevingsregio vooruit te helpen.' Beide partijen zijn onderdeel van de coalitie die verantwoordelijk is voor het beleid van de provincie tot nu toe, ook wat betreft het gasdossier. Mogelijk kiezen gedeputeerden Wulfse (VVD) en Van Dekken (PvdA) tijdens het debat voor een vlucht naar voren om oppositiepartijen de wind uit de zeilen te nemen.
Floor van Scherpenzeel van JA21 memoreert dat premier Rutte van de VVD nog steeds geen inhoudelijke reactie gegeven heeft op de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen. Lijsttrekker Mirjam Wulfse van de VVD ziet zich gedwongen daarop te reageren.
JA21 valt Mark Rutte af: 'Hij is te moe voor een reactie maar niet om naar acht talkshows te komen'

Lijnrecht tegenover elkaar over stikstof

Tijdens het debat over stikstof staan partijen zoals verwacht lijnrecht tegenover elkaar. Volgens fractievoorzitter Ton van Kesteren van de PVV is de provincie op dit gebied een uitvoeringsorganisatie van het Rijk en is het stikstofbeleid doorgeschoten en onnodig. Ook fractievoorzitter Bram Schmaal van Groninger Belang noemt de provincie een uitvoeringsinstantie van het Rijk als het gaat om stikstof.
Voorman Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging hamert erop dat er maatwerk nodig is als het gaat om het terugdringen van stikstof. Fractievoorzitter Sander Claassen van D66 wil veel drastischer maatregelen. 'Nait soezn moar doun', zegt hij.
BBB en D66 zijn het oneens over de aanpak van het stikstofprobleem
PvdA-lijsttrekker Tjeerd van Dekken trekt van leer tegen JA21, die stelt dat er eventueel gas in Groningen gewonnen kan worden, als dat op een veilige manier kan. Van Dekken vindt dat het wettelijk vastgelegd moet worden dat de gaswinning op nul gesteld wordt.
PvdA-lijsttrekker: 'Gaswinning naar nul moet wettelijk worden vastgelegd'

Eemshaven

Ook wordt er gesproken over de uitbreiding van de Eemshaven, die anderhalf keer zo groot moet worden als hij nu is. De partijen debatteren over de stelling: 'Datacenters zijn een aanwinst voor de Eemshaven'. Melissa van Hoorn van Groen Links vindt dat er geen nieuwe datacenters bij moeten komen, omdat het volgens haar energieslurpers zijn waar de Groningers niets aan hebben. Belang van Nederland-lijsttrekker Robert Pestman reageert: ‘Ik snap het probleem niet. Kijk hier eens op de tribune, iedereen zit op z’n telefoon en heeft data nodig. Bovendien trekken datacenters nieuwe bedrijvigheid aan.’
GroenLinks wil geen grote nieuwe datacenters in de Eemshaven

Groningen Airport Eelde

Vervolgens wordt er gesproken over de stelling: 'Groningen Airport Eelde moet koste wat het kost open blijven'. SP is het niet eens met de stelling. Volgens lijsttrekker Agnes Bakker worden er miljoenen aan belastinggeld in de luchthaven gestoken en dat moet stoppen. PVV-er Van Kesteren vindt dat zwaar overdreven. Hij lanceert de slogan: 'Wil je blijven vliegen naar de Middellandse Zee, stem dan op de PVV'. Dat is tegen het zere been van fractievoorzitter Meint Kolthof van de Partij voor de Dieren, die er fijntjes op wijst dat alleen mensen met een goedgevulde beurs een vliegticket naar het zuiden kunnen veroorloven en dat volgens zijn berekening de overheid via bijdragen aan de luchthaven ongeveer 100 euro per ticket meebetaalt.
'Wil je blijven vliegen naar de Middellandse Zee, stem dan op de PVV'

Windmolens en zonneparken

Ook over de energietransitie wordt verschillend gedacht. De stelling is: 'Groningen heeft genoeg ruimte voor meer windmolens en zonneparken.'
GroenLinks, ChristenUnie en Volt onderschrijven deze stelling, maar dan alleen als nieuwe molens en zonneparken er komen in overleg met de bevolking. Lijsttrekker Dries Zwart van de Partij voor het Noorden reageert als door een wesp gestoken: volgens hem worden er juist nieuwe plannen gemaakt over de hoofden van de bevolking heen. Robert Pestman van het Belang van Nederland is het met hem eens.

Leefbaarheid

Opmerkelijk is de bijdrage die lijsttrekker Jonathan Scotto di Minico van Jezus Leeft levert aan het onderwerp over het in standhouden van onrendabel buslijnen op het platteland. Tijdens het debat wordt gesteld dat mensen bij het wegvallen van buslijnen in een isolement kunnen raken en misschien wel bij de GGZ terecht komen, wat ook veel geld zou kosten. Scotto de Minico grijpt die kans aan om geheel andere zaken aan de orde te stellen. Hij verklaart dat problemen ontstaan doordat we allerlei zaken zonder God en Jezus willen doen.
Voorman Jezus Leeft!: 'Problemen ontstaan omdat we zaken zonder God en Jezus regelen'
Na zes mini-debatten van acht minuten zijn alle negentien partijen aan het woord geweest, al is het vaak kort. Het woord is nu aan de kiezer. Het debat is hier terug te zien.