Storing verholpen, NS-treinverkeer komt weer op gang

Gestrande reizigers op het Hoofdstation in Groningen
Gestrande reizigers op het Hoofdstation in Groningen © Elwin Baas/RTV Noord
Het treinverkeer in Noord- en Oost-Nederland had dinsdagochtend te kampen met een systeemstoring, maar is vanaf 12.00 uur weer opgestart. Het kan nog enkele uren duren voordat alle treinen volgens dienstregeling rijden.
De storing begon rond 9.00 uur. Vanaf Groningen en Leeuwarden tot aan Enschede en Amersfoort reden er geen treinen. De dienstregeling wordt weer opgestart, maar ProRail waarschuwt voor vertragingen bij het opstarten van de dienstregeling.

Veiligheid in geding

De oorzaak zat bij de verkeersleidingspost van ProRail in Zwolle. Vanwege de veiligheid werd het treinverkeer stilgelegd, zegt de spoorbeheerder. 'Verkeersleidingsposten zijn de oren en ogen van het spoornetwerk, ze helpen mee aan veilig treinverkeer. Door de storing in het systeem van de post in Zwolle, kunnen treinen daarom niet meer rijden', meldt ProRail.
Een NS-trein en de storing op kaart
Een NS-trein en de storing op kaart © Jos Schuurman/FPS, beeldbewerking RTV Noord

Hard gewerkt aan oplossing

Een woordvoerder liet tijdens de storing weten dat er 'met man en macht' aan een oplossing werd gewerkt.

Balende reizigers

Een gestrande reiziger op het station van Groningen baalt ervan. 'Ik moet naar de tandarts in Beilen, dat zal ik nu wel weer moeten afzeggen. Balen, het zal wel weer geld kosten.'
Een man die via Zwolle naar het Duitse Oberhausen moet, baalt ook. 'Maar ik weet al wat ik ga doen. Ik ga met de bus naar Leer en koop daar dan een kaartje voor de trein. Zo kom ik er toch nog.'
Zo reageren reizigers op het Hoofdstation:
Balende treinreizigers op Hoofdstation in Stad

Reactie ProRail

Een woordvoerder van ProRail liet bij Radio Noord weten dat het ging om een storing in het ict-systeem van ProRail in Zwolle. De oorzaak van deze storing wordt nog onderzocht. Toen de storing rond een uur of twaalf verholpen was, kon het treinverkeer op gang komen, waarna tegen 14:00 veel treinen weer volgens dienstregeling reden.
Dit bericht is aangevuld met reacties van gestrande reizigers, ProRail en het nieuws dat de dienstregeling weer wordt opgestart.