Vindicat bedreigd na ganzenincident: 'Het zijn heel enge berichten'

De ganzen kort nadat ze uit het studentenhuis zijn gehaald
De ganzen kort nadat ze uit het studentenhuis zijn gehaald © Dierenambulance Groningen
Studentencorps Vindicat krijgt doodsbedreigingen naar aanleiding van het incident met de twee ganzen die in verwaarloosde toestand in een studentenhuis in Groningen werden aangetroffen. De bewoners van het pand - leden van Vindicat - zijn uit voorzorg ergens anders ondergebracht.
Volgens rector Adriaan Zoetmulder van Vindicat gaat het om zowel e-mails als telefoontjes die bij de studentenvereniging binnenkomen. 'Het zijn echt heel enge berichten. We hebben hierover contact gezocht met de politie', zegt Zoetmulder. Over de bedreigingen wil Zoetmulder verder geen details prijsgeven, maar hij geeft wel aan flink geschrokken te zijn. De politie geeft aan de dreigementen te onderzoeken, maar kan er verder nog niks over zeggen.
De ganzen werden door medewerkers van de dierenambulance uit het huis gehaald. Leden van 'Bikers for Animals' hebben zich inmiddels over de dieren ontfermd.

Jaar schorsing

Zoetmulder geeft aan dat het bestuur naar aanleiding van het ganzenincident maatregelen heeft getroffen. Zo zijn de bewoners van het huis voor een jaar geschorst en kunnen de leden niet meer in groepsverband meedoen aan verenigingsactiviteiten. Tegen de leden loopt een intern onderzoek. De betrokken studenten hangt ook een individuele schorsing boven het hoofd.
Wij nemen dit incident uiterst serieus
Adriaan Zoetmulder - Rector Vindicat
'Wij distantiëren ons van deze zaak. Wij zijn geen eigenaar van het pand en het gaat hier niet om een activiteit van de vereniging. Bovendien gebeurde dit achter de voordeur. Wij kunnen niet al onze tweeduizend leden elke minuut van de dag in de gaten houden', zegt Zoetmulder.
De rector spreekt van een 'wake-up call'. 'Wij nemen dit incident uiterst serieus. We gaan het er zeker nog over hebben en proberen in de toekomst hier meer op toe te zien.'
Waarom de ganzen in de woning verbleven blijft onduidelijk. Volgens Zoetmulder heeft het in ieder geval niks met een ontgroeningritueel of iets dergelijks te maken. 'Daarvoor hebben wij strenge regels opgesteld en dieren mogen daar absoluut geen rol in spelen', zegt hij.
Studenten op het balkon bij Vindicat (archief)
Studenten op het balkon bij Vindicat (archief) © Jos Schuurman/FPS

Ganzenbescherming doet ook aangifte

De ‘stunt’ van de Vindicaters veroorzaakt alom ophef. Zo gaat Stichting Ganzenbescherming Nederland deze week aangifte doen bij de politie, verzekert woordvoerder Trizin Hof: ‘Ze hebben de ganzen de nodige zorg onthouden en onnodig leed berokkend. Volgens de Wet dieren is dit strafbaar. Daarom wil ik dat de rechter zich hierover buigt. ‘Dat Vindicat intern maatregelen neemt, het zal. Dat zegt me weinig.’
'Dit is geen kwajongensstreek, ze zijn bewust naar iemand toe gegaan om die ganzen te kopen', stelt Hof. Hij is niet de enige die van plan is aangifte te doen. Hetzelfde geldt voor onder meer Dierenambulance Groningen.
Uiteraard keuren wij ook dit soort acties af
Woordvoerder burgemeester Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling sprak vorige maand zijn zorgen uit over het gedrag bij studentenverenigingen. ‘Individueel gedrag wordt intenser en extremer', stelde Schuiling in een brief aan de gemeenteraad.
Om excessen bij studentenverenigingen te bestrijden heeft de gemeente inmiddels een ‘interventieladder’ ingevoerd. Daarmee houdt de gemeente zich het recht voor in te grijpen, bijvoorbeeld als er sprake is van overlast bij studentenpanden.

Intensief overleg

Ook bij de gemeente heerst verontwaardiging over het ganzenincident, maar van ingrijpen door het stadhuis aan de hand van bovengenoemde interventieladder is in dit geval geen sprake.
‘Uiteraard keuren wij ook dit soort acties af’, meldt een woordvoerder van Schuiling desgevraagd. ‘Het is daarom ook goed dat Vindicat direct heeft opgetreden richting deze leden. Zij hebben ons daar ook actief over geïnformeerd. Er heeft intensief overleg plaatsgevonden omdat dit gedrag natuurlijk onacceptabel is. Een incident als dit valt niet onder de interventieladder, dus die zal hier ook niet worden toegepast.'
Verslaggever Jeroen Willems lichtte het een en ander toe op TV Noord:
Vindicat 'erg geschrokken' na doodsbedreigingen