Renzo terug uit Amerika na geslaagde operatie: ‘Hij heeft de kans van zijn leven gekregen’

Renzo Slangenberg kan staan en lopen na operatie in Amerika
Renzo Slangenberg kan staan en lopen na operatie in Amerika © Ariënne Dozeman/RTV Noord
Niet zijn leven lang in een rolstoel, maar zelf leren lopen. Met die droom vloog de 5-jarige Renzo Slangenberg uit Delfzijl samen met zijn ouders en zusje naar Amerika. De familie is net terug, en met goed nieuws: de operatie is boven verwachting goed gegaan.
Renzo heeft cerebrale parese, een hersenbeschadiging door zuurstofgebrek bij de geboorte. Hierdoor is hij spastisch en kan hij niet lopen. De ouders van Renzo hadden hun hoop gevestigd op een behandeling in Amerika.
In het St. Louis Children’s Hospital in Missouri werkt neurochirurg Park. Hij heeft in zijn carrière meer dan vijfduizend patiëntjes met cerebrale parese geopereerd.
Renzo zet grote stappen na de succesvolle operatie:
Renzo's operatie geslaagd: 'Hij zet grote stappen'
Deze speciale operatie zorgde ervoor dat Renzo niet meer spastisch is in zijn onderlichaam, waardoor hij kan staan en leren lopen met een kruk of rollator.

In Nederland niet mogelijk

In Nederland kwam Renzo niet in aanmerking voor deze operatie, die hier ook maar heel af en toe wordt gedaan. Zijn ouders legden zich hier niet bij neer. Op internet lazen ze over de mogelijkheid in Amerika.
Daarvoor was wel 70.000 euro nodig. En dus werd een crowdfundingsactie opgetuigd. De Groningers bleken gul, en in januari was het dan eindelijk zover: het gezin vloog naar Amerika.
Renzo en zijn zus Amy in Amerika
Renzo en zijn zus Amy in Amerika © eigen foto

Nog beter dan verwacht

'Dat had ik nooit durven dromen', vertelt zijn moeder Lisanne Slangenberg. 'Hij heeft de kans van zijn leven gekregen.' Terug in Delfzijl kunnen de ouders van Renzo het nog bijna niet geloven. De operatie ging nog beter dan dokter Park vooraf had ingeschat.
Drie dagen na de operatie kon Renzo al gaan staan. 'Door de spasmen stond hij altijd op zijn tenen, nu kan hij op platte voeten staan', vertelt zijn vader Roelof Slangenberg.
Door de operatie krijgt Renzo een groot stuk zelfstandigheid. Lisanne: 'Als je zestien bent en je moet nog steeds door je vader of moeder op de wc gezet worden, of dat je zelf met je rollator naar de wc kan, dat is een groot verschil.'

Hapjes uitdelen

Roelof: 'Zondag vierden we zijn verjaardag. Dan loopt hij naar de tafel met hapjes om zoute stokjes te pakken en uit te delen.' Het zijn dingen die voor de meeste ouders heel normaal zijn, maar waarvan Roelof en Lisanne nooit hadden gedacht dat hun zoon het zou kunnen.
Roelof: 'Als we hem vroeger optilden was hij zo stijf als een plank door de spasmen. Nu is hij ontspannen en slaat zijn benen om je heen.' Doordat Renzo niet meer spastisch is in zijn onderlichaam, is ook zijn bovenlichaam meer ontspannen. Zo kan hij zijn handen beter gebruiken en beter praten.
Ook wordt Renzo veel pijn bespaard. Zonder de operatie zou hij in zijn leven spierverlengende operaties, botox en een interne baclofenpomp (een pomp dat een verlammend middel in het onderlichaam spuit) nodig zijn geweest.
Lisanne, Amy, Renzo en Roelof Slangenberg
Lisanne, Amy, Renzo en Roelof Slangenberg © Ariënne Dozeman/RTV Noord

Leren lopen

De komende tijd zal Renzo nog dagelijks fysiotherapie krijgen. Zo leert hij zich steeds beter bewegen. Roelof: 'Het is niet zo dat hij meteen weet hoe hij moet lopen. Dat moet hij leren.'
De vooruitzichten zijn goed. Toch durven zijn ouders hun hoop voor de toekomst nauwelijks uit te spreken. Pas over een paar jaar kun je echt zeggen wat Renzo gaat kunnen. Roelof: 'Zeker is wel, wat we nu zien is nog maar het begin.'
De familie Slangenberg wil iedereen bedanken die hen heeft gesteund en gedoneerd. En aan ouders in een vergelijkbare situatie zouden ze willen zeggen: 'Doe je eigen onderzoek, vraag om een second opinion, en vertrouw op je gevoel.'