Noodopvang Eurohal Zuidbroek met een half jaar verlengd

De Eurohal in Zuidbroek
De Eurohal in Zuidbroek © Venema Media
De Eurohal in Zuidbroek blijft tot september een noodopvanglocatie voor asielzoekers. De locatie werd in september vorig jaar door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in gebruik genomen, in eerste instantie voor een halfjaar.
'Er is door onze inwoners in Zuidbroek vrij ontspannen gereageerd op de komst van de noodopvang, wat toch een aanzienlijke verandering is voor een dorp', zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen.
'De contacten zijn begripvol, waardig en opbouwend verlopen. Het afgelopen half jaar waren buiten de noodopvang bijna geen incidenten, wat heel fijn is. En dat willen we ook zo houden. Daarom was een van onze voorwaarden dat de Koninklijke Marechaussee tot september 2023 actief blijft in en om Zuidbroek.'
Er worden vijfhonderd asielzoekers opgevangen in de Eurohal.

'Ruimte niet ideaal'

Naast de twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in en om Zuidbroek, zijn ook beveiligers aanwezig op de opvanglocatie.
'We kregen wat signalen over incidenten in de Eurohal. De plek is niet ideaal met vijfhonderd mensen in een beperkte ruimte, die dag in dag uit wachten op hun verdere asielprocedure. Dan krijg je wel eens wrijving. Wij dringen er dan ook nadrukkelijk bij het COA op aan dat er aandacht is voor deze situatie. Dat mensen in een leefbare situatie moeten kunnen verblijven, ook al is het een noodopvang en het verblijf daar zeer tijdelijk', aldus burgemeester Hoogendoorn.
De gemeente Midden-Groningen stelt de Eurohal nog tot september beschikbaar als noodopvang, daarna wordt het beëindigd.