Uitslag waterschap Hunze en Aa's: BBB ook hier de grootste, AWP gaat van twee naar nul zetels

Uitslagen van Hunze en Aa's
Uitslagen van Hunze en Aa's © RTV Noord\Sjoerd Halma
BBB is de winnaar geworden van de verkiezingen voor waterschap Hunze en Aa's. De partij komt met 28 procent van de stemmen uit op 6 zetels. De tweede plek is voor oud-koploper Water Natuurlijk die met 5 zetels gelijk is gebleven. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag.
De Algemene Waterschapspartij (AWP) daalt het hardst. Die verliest beide zetels die ze had. PvdA behoudt 3 zetels en ook de ChristenUnie blijft met 1 zetel gelijk. Nieuwkomer Groninger Belang krijgt 2 zetels.

Meer zetels te verdelen

De uitslag van de waterschapsverkiezingen is minder goed te vergelijken met 2019 dan die van de Provinciale Statenverkiezingen, omdat het aantal te verdelen zetels is veranderd. Er zijn dit jaar 19 zetels te verdelen, in 2019 waren dat er 16. Dat komt doordat het aantal 'geborgde zetels' is afgenomen van 7 naar 4. Geborgde zetels zijn gegarandeerde zetels die eerder toekwamen aan de agrarische sector, bedrijven en aan beheerders van natuurterreinen. Nu zijn er nog twee geborgde zetels voor de landbouw en twee voor natuurorganisaties.
Als onderstaande grafiek niet goed werkt, probeer het dan via deze link.