Flames geplaatst voor finale na ruime zege

GRONINGEN - GasTerra Flames heeft zich dinsdagavond op overtuigende wijze geplaatst voor de finale van de strijd om het Nederlands kampioenschap. In de beslissende vijfde wedstrijd werd Den Bosch met 78-46 Martiniplaza uitgeblazen. Zaterdag wacht de eerste finalewedstrijd in en tegen Leiden.
In een kolkend Martiniplaza begonnen de Groningers gretig en namen na vijf minuten spelen een 10-2 voorsprong. Flames speelde zeer geconcentreerd en verdedigde sterk. Dourisseau was in de beginfase de uitblinker aan de kant van de thuisploeg met zeven punten. De gasten herstelden zich aan het einde van het eerste kwart en kwamen terug tot 17-14 nog wel in het voordeel van Flames. Dit was tevens de tussenstand na de eerste tien minuten basketbal.
Het begin van het tweede kwart was overduidelijk voor Flames met een run van twaalf onbeantwoorde punten. De Bossche schutters Akerboom en Jansen werden zeer strak verdedigd waardoor beide spelers na vijftien minuten nog geen enkel punt hadden bijgedragen. De thuisploeg was reboundend volledig de baas en wist dit ook tot uitdrukking te brengen in de score. Bij rust was het verschil maar liefst negentien punten in het voordeel van de Groningers: 37-18.
Flames bleef reboundend oppermachtig waardoor de gasten niet dichterbij konden komen. Vooral uitblinker Dourisseau bleek nauwelijks af stoppen door Den Bosch. Halverwege het derde kwart had de Amerikaan al twintig punten achter zijn naam staan bij een tussenstand van 48-24 in het derde kwart. De Groningers legden zoveel energie in hun spel dat Den Bosch totaal niet meer in het stuk voorkwam. Na dertig minuten stond het 61-32 in het voordeel van de thuisploeg.
Ook in het laatste kwart speelde Flames met de tegenstander. De moraal bij de gasten was volledig gebroken. Matt Haryasz en Jason Dourisseau bleven volop scoren in Martiniplaza waar het publiek genoot van het flitsende spel van de Groningers. Matthew Otten bepaalde de eindstand vanaf de vrije worp lijn op 78-46. Topscorer aan de kant van Flames was Jason Dourisseau met 25 punten, Matt Haryasz tekende voor 20 punten.