2300 veilig verklaarde woningen in bevingsgebied krijgen hercontrole

Staatsecretaris Hans Vijlbrief
Staatsecretaris Hans Vijlbrief © FPS/Jos Schuurman
2300 woningen in het bevingsgebied waarvan eerder bepaald werd dat ze veilig waren, worden opnieuw gecontroleerd. Dat maakt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw via een brief bekend aan de Tweede Kamer.
'Het afgelopen jaar kwamen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) meerdere bezwaren binnen over de uitkomsten van beoordelingen', schrijft Vijlbrief, die een aantal van de bezwaren terecht achtte.
Volgens hem ontbrak het soms aan de juiste gegevens in het rapport, wat ertoe kan leiden dat er woningen zijn 'die op basis van niet volledige informatie veilig zijn verklaard'.

Kwaliteitstoets

Met een zogenaamde kwaliteitstoets wordt onder andere gekeken of de eerdere opnames correct zijn uitgevoerd en of de conclusie dat het gebouw veilig is, ook klopt.
'Voor het overgrote deel van de 2300 adressen is de verwachting dat de beoordeling klopt en dat ze terecht veilig zijn verklaard', aldus Vijlbrief.

In tweede kwartaal afgerond

Woningen waarbij de beoordeling niet klopt, zijn volgens de bewindsman niet per definitie onveilig. 'Dat moet nader onderzoek uitwijzen.' Deze kwaliteitstoets van de NCG moet in het tweede kwartaal afgerond van 2023 zijn. De bewoners van de 2300 adressen worden per brief geïnformeerd.