Vrouw de cel in voor ronselen mannen voor overval op ex-vriend

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 32-jarige vrouw uit Delfzijl is voor het regelen van een gewelddadige beroving van haar ex-vriend uit Hongarije veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze kreeg drie mannen uit Assen zover om dit voor haar te doen.
De mannen (27, 41 en 54 jaar) kregen voor hun rol 15 maanden cel opgelegd, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De vrouw ronselde hen in augustus 2020 in het daklozencircuit in Assen. Ze liet hen naar haar woning in Delfzijl komen, waar de mannen de overval oefenden en zich daarna in de kelder verstopten.

Mishandeld en gekneveld

Zodra haar ex, na 14 uur rijden, bij haar naar binnenstapte, besprongen de mannen hem. Hij werd geschopt, geslagen en vervolgens gekneveld. De vrouw dwong haar ex de pincode af te geven en maakte 2000 euro over op haar rekening. Hierna bracht ze met de auto van haar ex twee mannen terug naar Assen. De geknevelde Hongaar bleef met één man achter in de woning. Hij kon zich echter bevrijden en ontvluchte de woning. Bebloed melde hij zich bij de politie.
De rechter nam het de vrouw kwalijk dat ze zo gewiekst te werk was gegaan. Tegen alle vier eiste het Openbaar Ministerie (OM) eerder 40 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De rechter maakte echter onderscheid tussen de rol van de vrouw en die van de drie mannelijke verdachten.

Diefstal met geweld

De mannen zijn veroordeeld voor mishandeling en vrijheidsberoving. De vrouw maakte zich naast vrijheidsberoving ook schuldig aan een zwaarder strafbaar feit: diefstal met geweld. De rechter liet ook meewegen dat de vier onnodig lang hebben moeten wachten op hun bestraffing.