Opnieuw stakingen in het streekvervoer; treinen rijden wel

Een bus van Qbuzz aan de laadpaal
Een bus van Qbuzz aan de laadpaal © RTV Noord/Elwin Baas
Deze woensdag is opnieuw een stakingsdag in het streekvervoer. Daarna worden de stakingen opgeschort tot en met volgende week vrijdag. Werkgevers en de vakbonden gaan in de tussentijd proberen er samen uit te komen.
Door de staking op verkiezingsdag rijden er minder bussen in onze provincie. Volgens vervoerder Qbuzz is 35 procent van de chauffeurs woensdagmorgen uitgereden. Qbuzz adviseert reizigers om ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen.

Treinen rijden wel

De treinen van Arriva en de NS rijden wel volledig volgens dienstregeling.

Taxivervoer voor stemmers

Woensdag zijn er verkiezingen. Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, kunnen bij het vertoon van een stempas gratis gebruik maken van een hubtaxi.

Staken op verkiezingsdag

De stakingen al tijdens de verkiezingsdag opschorten, was volgens Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer, geen optie.
'Ik zou niet weten waarom wie vandaag niet kunnen staken. Daarover is gestemd door de leden. Er was discussie of mensen vervoerd moeten worden naar het stembureau, maar volgens ons gaat het maar om een kleine groep mensen. Bovendien zijn er nergens zo veel bushaltes verdwenen als in de provincie Groningen, er is al bijna alles aan gedaan om mensen geen gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Ik vind het een best vreemd om het dan op het bordje van de buschauffeurs neer te leggen.'
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) snapt de staking op verkiezingsdag niet. ‘Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen. Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen', zei voorzitter Fred Kagie dinsdag.
Vier cao's

Allerlei stakingen, bussen die níét en treinen die wél rijden: de stakingen zijn soms nogal onoverzichtelijk. Dat komt onder andere doordat in het openbaar vervoer vier verschillende cao's gelden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Onder de cao NS vallen machinisten, conducteurs en ander personeel van NS. Deze mensen werken woensdag gewoon.

Onder de cao Multimodaal Vervoer valt zowel trein- als buspersoneel. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, staken woensdag. Personeel van machinistenvakbond VVMC staakt niet mee, waardoor Arriva-treinen gewoon rijden.

Onder de cao Openbaar Vervoer vallen vooral buschauffeurs. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, staken woensdag.

Onder de cao Besloten Vervoer vallen buschauffeurs die normaal touringcardiensten rijden. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer wordt gereden door chauffeurs die onder deze cao vallen.

Het eerdere bericht is geactualiseerd met de mededeling van Qbuzz dat 35 procent van de chauffeurs is uitgereden.