Zes geldezels aangesproken op witwassen van crimineel geld

Logo op politieauto
Logo op politieauto © RTV Noord
De Groninger politie heeft dinsdag zes zogenaamde geldezels op het matje geroepen. Ze hebben te horen gekregen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld.
Eén van de zes kreeg als strafbeschikking een werkstraf van dertig uur opgelegd. Een tweede verdachte moet later voor de rechter verschijnen. Vier anderen zijn in een gesprek op politiebureau Parkallee (Kardinge) in Groningen gesommeerd met hun praktijken te stoppen.

Aan- en verkoopfraude

Het zestal kwam naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, naar aanleiding van meldingen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. De politie en het Openbaar Ministerie kunnen nu 33 aangiftes uit het hele land in behandeling nemen.
De politie wil het witwassen stoppen door een persoonsgerichte aanpak. ‘Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling', stelt Marcel Boven van de recherche Groningen in een bericht op Politie.nl. 'Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken met verdachten gevoerd.’

Geldezels

Geldezels stellen hun bankrekening ter beschikking aan criminelen, in ruil voor geld of dure spullen. Hiermee wordt crimineel geld - bewust of onbewust - witgewassen. Volgens de politie zijn het vaak mensen die denken anderen te helpen door geld over te maken, of hun bankrekening aan oplichters geven.
‘Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem’, tipt de politie.