Paarden op IICH springen komende vijf jaar in Martiniplaza

Een ruiter op het indoorconcours
Een ruiter op het indoorconcours © IICH Groningen
Het Internationaal Indoor Concours Hippique (IICH) Groningen verhuist van Zuidbroek naar Groningen. De volgende editie van het grote paardensportevenement wordt in Martiniplaza gehouden.
Vorig jaar december werd de organisatie op het laatste moment verrast omdat de Eurohal in Zuidbroek niet beschikbaar was, vanwege de opvang van vluchtelingen. Het is nog niet duidelijk of de locatie dit jaar wel beschikbaar is, dinsdag liet de gemeente Midden-Groningen weten de asielopvang in de Eurohal te verlengen tot september. In de afgelopen maanden is er gezocht naar een andere accomodatie om plek te bieden aan de liefhebbers van paardensport.

Contract voor vijf jaar

De Stichting Ruitersport Noord-Nederland is daarom een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar aangegaan met Martiniplaza, met een optie om met vijf jaar te verlengen. 'Ik ben blij met de keuze voor de stad Groningen en Martiniplaza. Deze accommodatie leent zich bij uitstek voor paardensport. De hoofpiste heeft een bijzondere ambiance en brengt de sport aantrekkelijk dichtbij het publiek. De hallen waar de paarden gestald worden en waar de inrijpiste en dressuurpiste gesitueerd worden, zijn prettig en vooral diervriendelijk', zegt bestuursvoorzitter Aaldert de Vrieze.

Meer capaciteit

Hij geeft verder aan dat de verhuizing de mogelijkheid biedt om het evenement verder uit te bouwen en dat het de positie binnen de hippische sport versterkt. 'Martiniplaza heeft veel meer en betere voorzieningen dan de Eurohal. Qua ruimte is het verder redelijk vergelijkbaar, maar anders ingedeeld. We zijn nu minder tenten nodig bijvoorbeeld. Ook is er meer capaciteit om plaats te bieden aan het publiek.'

Verbinding met Stad

Hoewel het concours haar wortels in Oost-Groningen heeft, wordt de verbinding met de stad Groningen als voordeel ervaren. 'In de reeks topsportevents is het IICH Groningen erg belangrijk. Dit past goed bij de ambities van Martiniplaza, zoals de ontwikkeling en positionering als topsportlocatie. Daarnaast is er een grote economische spin-off en niet in de laatste plaats omdat we hiermee een zeer grote groep paardenliefhebbers plezieren', stelt Martiniplaza-directeur Willem de Kok.

Internationale allure

Het IICH begint dit jaar op 22 december en duurt tot 6 januari 2024. Traditiegetrouw wordt het evenement afgesloten met de Grote Prijs met veel bekende ruiters en amazones in de ring. In de twee weken daarvoor wordt er op nationaal en internationaal niveau gesprongen. Ruiters, amazones en talentvolle jonge paarden maken kennis met een podium van internationale allure. Ze doen belangrijke ervaring op en zetten de eerste stappen richting een internationale carrière.