Eigenaren woonboerderij Onnen krijgen ongelijk in zaak tegen IMG

De Raad van State in Den Haag
De Raad van State in Den Haag © ANP
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) hoeft de eigenaren van een woonboerderij aan het Zuidveld in Onnen geen extra vergoeding voor aardbevingsschade uit te keren. Dat heeft de Raad van State bepaald.
Eerder bepaalde het IMG de schadevergoeding op ruim 8.200 euro voor 34 schades aan de woning en schuur. Maar volgens de bewoners is er veel meer schade aan de panden en moet het IMG die ook vergoeden.

Bouwkundige gebreken

Eerder is er namens het IMG nader onderzoek gedaan naar de geclaimde schades. Daar kwam uit dat de andere schades niet te wijten zouden zijn aan de aardbevingen, maar het gevolg zijn van bouwkundige gebreken.
Uit tegenonderzoek van de familie zou blijken dat de andere niet-vergoede schades wel degelijk het gevolg zijn van bewegingen van de bodem.

Beving Huizinge

Zo zou door de beving in Huizinge de voorgevel eerst naar voren en toen naar achteren zijn geduwd, waarbij de houten gebintconstructie van de kap in beweging is gekomen. Dat zou tot extra zettings- en andere schade hebben geleid.
Het IMG wijst die claims af.

Uniforme calculatiemethode

De Onnense familie meende dat het IMG wel wat ruimhartiger mag zijn in het vergoeden van die schades, omdat zij grote twijfel heeft over de onderzoeksmethodes die het IMG gebruikt om aardbevingsschades vast te stellen.
De Raad van State brandt zich hier verder niet aan en stelt dat het in eerdere uitspraken al heeft bepaald dat de onderzoeksmethode (het uniforme calculatiemodel) van het IMG door de beugel kan.
De hoogste bestuursrechter eindigt zijn uitspraak met de vaststelling dat 'het Instituut is gehouden aan alle schade die het gevolg van mijnbouwactiviteiten te vergoeden. Het Instituut heeft niet tot taak schade te vergoeden die het gevolg is geacht van bouwkundige gebreken en niet van mijnbouwactiviteiten.'