FC Groningen zet honden in om vuurwerk op te sporen voorafgaand aan Derby van het Noorden

Vuurwerk tijdens FC Groningen - Fortuna Sittard
Vuurwerk tijdens FC Groningen - Fortuna Sittard © Persbureau Meter
FC Groningen gaat getrainde honden inzetten om vuurwerk op te sporen voorafgaand aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen komende zondag. Een nieuw vuurwerkincident zal de club namelijk duur komen te staan.
FC Groningen heeft na een vorig incident van de KNVB een voorwaardelijke straf gekregen. Bij een nieuw incident moet de club een thuiswedstrijd zonder (een deel van) het publiek spelen. Naast de voorwaardelijke straf heeft de Trots van het Noorden ook al een aantal boetes gekregen van de nationale voetbalbond.

Huisregels strenger hanteren

Om een vervolg hierop te voorkomen, gaat de club strenger toezien op de huisregels. Zo worden mensen die hun gezicht grotendeels bedekken, hierop aangesproken. 'Het strenger hanteren van deze huisregels moet resulteren in een betere kans van slagen bij een dadergerichte aanpak in geval van incidenten, hetgeen ook de roep is van het overgrote deel van de goedwillende supporters', schrijft de club.
De FC wil koste wat kost het 'inktzwarte scenario', waarin een thuiswedstrijd zonder (een deel van het) publiek gespeeld moet worden, voorkomen.

Meerdere incidenten

FC Groningen kreeg de straf na de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard op 13 november, waarin vuurwerk afgestoken werd. Naast een boete van 10.000 euro werd ook de voorwaardelijke straf opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Tijdens een uitwedstrijd tegen Excelsior op 8 januari werd opnieuw vuurwerk afgestoken. Toen kreeg de club een voorwaardelijke geldboete van 7.500 euro, eveneens met een proeftijd van twee jaar. De club heeft beide straffen geaccepteerd.