Afghaanse vluchteling: 'Ik heb vrienden gemaakt en voel mij hier thuis in Winsum'

De Afghanen stellen zichzelf voor aan de inwoners van zorginstelling Winkheem in Winsum
De Afghanen stellen zichzelf voor aan de inwoners van zorginstelling Winkheem in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het uitdelen van fietsen, Nederlandse lessen en het aanstellen van buddy's die de Afghanen helpen. Op allerlei manieren helpt Stichting Vluchtelingen in Winsum de nieuwe inwoners van het dorp en dat zorgt voor positieve reacties.
Vanaf november verblijft een groep op het terrein van de voormalige voetbalvereniging Viboa. Daar zijn containerwoningen geplaatst. De evacuees wonen er zelfstandig totdat ze elders een woning hebben gevonden.
Dorpelingen besloten de handen ineen te slaan voor de vluchtelingen en ontplooien allerlei initiatieven met de opgezette stichting. Van het regelen van fietsen tot aan het gezamenlijk koken met inwoners uit het dorp. Ook is er een ontmoeting met de bewoners van zorginstelling Winkheem geregeld.

Levensgevaarlijk

De 31-jarige Afghaanse Zahra Stanikzai raakt al snel aan de praat met bewoners. Ze vindt het fijn om met de Winsumers te praten en haar verhaal te vertellen. Ze verliet haar land toen de Taliban aan de macht kwamen. Ze werkte voor een internationale organisatie en haar leven was in Afghanistan niet meer veilig vanwege vergeldingsacties. 'Mijn land is bezet en de Taliban was op zoek naar mensen die voor de internationale gemeenschap werkten, zoals ik. Daarom besloot ik hierheen te gaan', legt Zahra uit.
Zahra leert Nederlands
Zahra leert Nederlands © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Op 1 maart 2022 kwam ze naar Nederland. In de noodopvang in Zoutkamp kreeg ze onderdak, maar ze vond het daar afgelegen en minder prettig wonen. Zahra is daarom blij dat ze naar Winsum zijn verhuisd. 'We moesten daar ver lopen om naar de supermarkt te gaan. Ook was er bijna geen openbaar vervoer. Hier in het dorp zit een trein- en busstation. Winkels zijn hier ook veel en dat is toch echt heel fijn.'

Leuk gesprek

Bewoonster Anneke Riddering voert een lang gesprek met Zahra, wel in het Nederlands. 'Ik kan niet zo goed Engels dus ik praat op deze manier met haar. Normaal hoor je iets over hen op de televisie maar nu zijn ze hier om hun verhaal te vertellen. Heel bijzonder en mooi om mee te maken. En volgens mij begrijpt ze wel wat ik tegen haar zeg.'
Zahra knikt instemmend. 'Ik volg Nederlandse les en leer daar al veel woorden. Ik begrijp inderdaad dat ze een zoon heeft en kleinkinderen die naar school gaan. Ik vind het heel leuk om met de mensen hier te praten. We leren veel van elkaar', zegt Zahra.
Zahra praat met Anneke Riddering
Zahra praat met Anneke Riddering © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Willem Vos is vrijwilliger bij stichting Vluchtelingen in Winsum en stelt de Afghanen aan de bewoners van Winkheem voor. Hij vindt het belangrijk dat de dorpelingen in contact komen met de nieuwe inwoners. 'De Afghanen zijn zo dankbaar. Contact met de bevolking vinden zij ook heel fijn en door dit soort acties krijgt iedereen begrip voor het verhaal. En dat werkt mee aan de integratie. Deze mensen hebben veel meegemaakt', legt Vos uit.
Om de evacuees nog meer te helpen is er een buddy systeem opgezet. Vrijwilligers worden gekoppeld aan de Afghaanse gezinnen en helpen hen op weg in Nederland. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, samen te koken en een luisterend oor te bieden.
Zahra is blij met alle hulp die ze krijgt. Ze hoopt in Winsum te kunnen blijven wonen. 'Ik heb hier vrienden gemaakt. Het zou mooi zijn als ik in het allermooiste dorp van Nederland kan blijven wonen.'