BBB wint in Oost-Groningen, GroenLinks grootste in Stad

BBB is de voorlopige winnaar
BBB is de voorlopige winnaar © Jeroen Willems/RTV Noord
Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is het beeld van de voorlopige uitslagen van vijf Groningse gemeenten. Forum voor Democratie (FvD) levert veel stemmen in.
Het lukte zes gemeenten niet om in de nacht van woensdag op donderdag met een definitieve voorlopige uitslag te komen. Dat had onder meer te maken met een hogere opkomst dan vier jaar geleden.
In de gemeenten Oldambt, Westerwolde en Stadskanaal steekt BBB met kop en schouders boven de andere partijen uit. In Westerwolde behaalde de BBB zelfs bijna veertig procent van de stemmen. In de gemeente Groningen bleef GroenLinks de grootste partij, ondanks dat minder mensen op de partij stemden dan vier jaar geleden. Naast BBB was nieuwkomer Volt een van de grotere winnaars in de gemeente Groningen.
Donderdagochtend maakte Veendam als eerste van de overige gemeenten de uitslag bekend. BBB is er de grote winnaar, Groninger Belang is de tweede partij. SP en FvD zijn er de grote verliezers.
Hieronder de uitslag van de gemeente Groningen. Lees verder onder de interactieve grafiek. Klik hier als de grafiek niet goed laadt.

BBB-lijsttrekker overdonderd

Op het provinciehuis in Groningen waren de aanwezige BBB-leden opvallend rustig. 'Je schrikt ervan op een goede manier', reageert lijsttrekker Gouke Moes. 'Ik had wel verwacht dat we de grootste zouden worden, maar dat het op deze manier zou zijn, had ik niet zien aankomen.'
Naarmate meer uitslagen binnenkwamen, raakte Moes naar eigen zeggen 'steeds meer overdonderd'. BBB pakte in Westerwolde een winst van 39,4 procent. 'We hebben mensen naar de stembus gekregen, de opkomst is hoger. Mensen die denken: deze partij gaat het misschien wel doen.'
Hieronder de uitslag van Westerwolde. Lees verder onder de interactieve grafiek. Klik hier als de grafiek niet goed laadt.

Verliezen bij veel andere partijen

In de gemeenten waar nu de uitslag bekend is, valt op dat veel partijen verliezen lijden. Vooral FvD moet veel zetels inleveren. Ook landelijke coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie verliezen, net als de SP en lokale partijen.
Hieronder de uitslag van Oldambt. Lees verder onder de interactieve grafiek. Klik hier als de grafiek niet goed laadt.
Hieronder de uitslag van Stadskanaal. Klik hier als de grafiek niet goed laadt.
De uitslag van Veendam. Klik hier als de grafiek niet goed laadt.
Volt over de winst van de partij:
Volt over verkiezingswinst in Groningen: 'Waanzinnig mooi'

Lees hieronder de uitslag per gemeente: