BBB komt Groninger Staten in met 12 zetels, verreweg de grootste partij

Vreugde bij Gouke Moes (BBB) na het zien van de uitslag in Oldambt
Vreugde bij Gouke Moes (BBB) na het zien van de uitslag in Oldambt © Mirre van de Klok/RTV Noord
De BoerBurgerBeweging is als nieuwkomer verreweg de grootste partij geworden bij de Statenverkiezingen. De partij komt de Groninger Staten binnen met 12 van de 43 te verdelen zetels. PvdA en GroenLinks volgen met beide vijf zetels.
Dat blijkt uit de voorlopige zetelverdeling die donderdag door provincie bekend is gemaakt.

Forum grote verliezer

Forum voor Democratie is de grote verliezer van de Statenverkiezingen. Vier jaar terug was het de verrassende nieuwkomer met vijf zetels, daar is er nu maar één van over. GroenLinks, de afgelopen jaren nog de grootste partij, zakt naar de derde plek. In zetelaantal komt de partij op gelijke hoogte met de PvdA, maar de sociaaldemocraten zijn qua stemmenaantal net iets groter.
De ChristenUnie verliest een zetel en wordt met drie zetels de vierde partij. Dat komt deels door deelname van de SGP, die voor het eerst op eigen titel meedeed. Die partij haalt geen zetel.
Ook de SP en de VVD verliezen. Beide partijen gaan van vier naar twee zetels. Verder verliezen CDA en D66 een zetel en komen op twee stuks uit.
BBB-lijsttrekker Gouke Moes kan zijn ogen niet geloven op de verkiezingsavond:
Lijsttrekker BBB over verkiezingswinst: 'Ik raak overdonderd'

Volt nieuwkomer in de Staten

Naast de BBB zijn de Partij voor de Dieren (PvdD) en Volt de andere winnaars. PvdD gaat van een naar twee, en Volt is met één zetel een nieuwkomer in de Staten. Groninger Belang blijft met drie zetels even groot. De partij van partijleider Bram Schmaal blijft in veel gemeenten qua stemmenaantal stabiel, boekt in de gemeente Groningen een kleine winst, maar verliest in de gemeente Oldambt. De PVV behoudt twee zetels.
50Plus keert als enige niet meer in de Provinciale Staten terug.
Bekijk de zetelverdeling in onderstaande grafiek. Als de grafiek niet goed werkt, probeer het dan via deze link.

BBB stemmentrekker op platteland

De BBB haalt vooral de stemmen op het platteland. In vrijwel elke gemeente buiten de gemeente Groningen haalt de partij meer dan dertig procent van de stemmen. In Westerwolde heeft BBB bijna veertig procent van de stemmen gekregen. BBB-lijsttrekker Gouke Moes voorziet geen problemen bij het vullen van alle zetels.
'We zijn al anderhalf jaar bezig met voorbereidingen', zegt hij op Radio Noord. 'We hebben cursussen gevolgd en ons ingelezen in het proces van formeren. We zijn er echt klaar voor.'
Met nieuwkomers BBB en Volt herbergt Provinciale Staten straks veertien partijen, die samen 43 zetels verdelen. De andere nieuwe partijen JA21, BVNL, Jezus Leeft en SGP vallen buiten de boot en hebben de komende vier jaar geen zetels in Provinciale Staten.

Uitslagen in alle gemeenten bekend

Het tellen van de stemmen werd afgelopen nacht in zes gemeenten gestaakt omdat de telploegen vermoeid raakten. Vanochtend is het tellen hervat. Rond half elf maakte de provincie bekend dat de stemmen in alle gemeenten waren geteld.
De opkomst is met 62.4 procent hoger dan vier jaar geleden, toen 56,1 procent van de stemgerechtigden een stem uitbracht.