Streep door uitbreidingsplannen FC Groningen op Corpus den Hoorn

Zicht op het topsportzorgcentrum vanaf de loopburg bij voetbalvereniging Groen Geel
Zicht op het topsportzorgcentrum vanaf de loopburg bij voetbalvereniging Groen Geel © Hessel de Jong/Overdebal.nl
Op sportpark Corpus den Hoorn is definitief geen plek voor de uitbreidingsplannen van FC Groningen. Donderdag heeft sportwethouder Inge Jongman het nieuws medegedeeld aan de gebruikers van het sportpark.
Begin dit jaar liet FC Groningen weten dat ze acht tot tien voetbalvelden willen claimen op het sportpark waar het TopsportZorgCentrum staat. Daardoor zou er geen plek zijn voor amateurclubs die nu nog gebruik maken van de voetbalvelden.

Wens van FC onhaalbaar

Uit onderzoek, dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, blijkt dat die wens van FC Groningen op sportpark Corpus den Hoorn onhaalbaar is. Kort door de bocht betekent dat dat FC Groningen Corpus den Hoorn moet verlaten óf akkoord gaan met vier eigen velden en 2,5 velden die ze moeten delen met de amateurclubs GRC en Groen Geel. Dat is minder dan de geëiste acht tot tien exclusieve velden.
De gemeente heeft gekozen om de beperkte ruimte op het sportpark te gunnen aan de amateurclubs. 'Het is belangrijk dat breedtesport inclusief en toegankelijk is', licht wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) toe.

Vertrekken of akkoord gaan

Het gemeentebestuur laat FC Groningen nu kiezen: vertrekken van sportpark Corpus den Hoorn of akkoord gaan met minder velden dan geëist.
Wij kunnen niet garanderen dat het binnen de gemeentegrenzen lukt een andere plek voor de FC te vinden
Inge Jongman - wethouder
Jongman kan niet beloven dat er in Stad een andere plek te vinden is voor de topsportclub. 'Het is logisch om richting Meerstad te kijken, daar hebben wij ook gronden. Maar wij kunnen niet garanderen dat het lukt binnen de gemeentegrenzen', aldus de wethouder.
Wethouder: 'We willen de amateurclubs hier ruimte bieden'

Honkballers moeten verhuizen

Als FC Groningen besluit om wél op Corpus den Hoorn te blijven, moet de gemeente een nieuwe locatie voor honkbalvereniging Caribe zoeken. Die sportvereniging heeft aangegeven te willen verhuizen, als de gemeente een andere locatie voor ze heeft. Kosten: ongeveer 7,3 miljoen euro.
Met de verhuizing van de honkbalvereniging komen dan de 2,5 velden vrij die verdeeld moeten worden over de (amateur) voetbalclubs.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat FC Groningen denkt aan een oefencomplex buiten de Stad Groningen. Ruim 15 jaar geleden was er een plan om een oefencomplex naast het Van der Valk hotel in Zuidbroek te bouwen. Dat ging uiteindelijk niet door.
Het rapport is donderdagavond naar de gemeenteraad van Groningen verzonden. Aankomende woensdag worden alle gebruikers van het sportpark gehoord tijdens een hoorzitting, zodat ze ook bij de gemeenteraad hun zegje kunnen doen over het rapport. Uiteindelijk geeft de gemeenteraad een advies aan het college en besluit het gemeentebestuur over wat er gaat gebeuren op het te kleine sportpark.

Nog geen reactie FC

FC Groningen-directeur Wouter Gudde wilde donderdagavond nog niet reageren op het rapport. 'Dit is nog geen definitief besluit. Als dat er wel is komen we met een reactie', zegt de directeur.