FC Groningen opnieuw bestraft voor ongeregeldheden in stadion

Supporters van FC Groningen
Supporters van FC Groningen © ANP
FC Groningen heeft opnieuw een geldboete ontvangen vanwege ongeregeldheden in het stadion. Volgens de KNVB gooiden supporters tijdens het verloren bekerduel met SV Spakenburg met bekers drinken en voorwerpen richting het speelveld en de tegenstander. De voetbalbond legde naar aanleiding hiervan een boete van 5000 euro op. FC Groningen gaat hiermee akkoord.
De boete is de derde in relatief korte tijd. Begin deze maand werd bekend dat de club 10.000 euro moet betalen voor het afsteken van vuurwerk tijdens de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard in november. Naast de geldstraf kreeg de club ook een voorwaardelijke straf met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Dat betekent dat de club een wedstrijd zonder thuispubliek speelt als dit soort wanordelijkheden nog eens voorkomt.
Ook tijdens de uitwedstrijd tegen Excelsior op 8 januari werd vuurwerk afgestoken door FC-supporters. Daarvoor kreeg de club een voorwaardelijke geldboete van 7.500 euro, met een proeftijd van twee jaar. Beide straffen zijn door de club geaccepteerd.

Dadergerichte aanpak

FC Groningen zegt 'alles op alles' te zetten om te voorkomen dat supporters die op een positieve wijze de ploeg ondersteunen straks de dupe worden van wangedrag. De club werkt daarom aan een zogeheten 'dadergerichte aanpak' om incidenten in Euroborg in de toekomst uit te bannen.
'Iedereen die het stadion bezoekt, dient zich te houden aan de opgestelde huisregels van de club. Hierin staat onder meer dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan. Zo zal de club de supporters die het gezicht (grotendeels) bedekken actief aanspreken', zo wordt vermeld in een statement.