'De BBB heeft nu de positie die het CDA in het verleden had'

BBB is euforisch na de verkiezingszege
BBB is euforisch na de verkiezingszege © Jeroen Willems/RTV Noord
'Een electorale opstand van het platteland', zegt oud-gedeputeerde William Moorlag over de megawinst die de BoerBurgerBeweging (BBB) in Groningen en andere provincies heeft geboekt.
Groningen is van oudsher een 'rode provincie' waar de PvdA traditioneel goed scoort, maar die gedachte lijkt definitief overboord. 'Als je kijkt dat een nieuwe partij in deze omvang binnenkomt, en in Drenthe en Overijssel nog massaler, dan kan je wel spreken van een opstand van het platteland', concludeert Moorlag.

'BBB heeft de positie van het CDA ingenomen'

De voormalig provinciebestuurder ziet dat de BBB de mensen weet aan te spreken en daardoor hoop biedt. 'In het stemgedrag is dit helemaal tot uitdrukking gekomen', doelt hij op de behaalde megawinst, wat in Groningen heeft geleid tot 12 zetels. 'Ik zie het ook als een afwijzing van het huidige beleid, want alle coalitiepartijen hebben verloren. Eigenlijk heeft de BBB nu de positie die het CDA in het verleden had.'
Bekijk hier het volledige gesprek met William Moorlag:
'De BBB heeft nu de positie die het CDA in het verleden had'

Mogelijke coalitiepartners

De bal ligt nu bij de BBB om een verkenner aan te wijzen die aan tafel gaat met mogelijke coalitiepartners. De partijen verzamelden zich donderdag al bij het provinciehuis voor overleg.
BBB-lijsttrekker Gouke Moes liet tegen het ANP weten voor de formatie niemand uit te sluiten. 'Wij gaan met iedere partij in gesprek.' Ook met partijen als Forum voor Democratie (FvD), die wil dat de gaskraan openblijft, is samenwerking mogelijk, benadrukte Moes.

Stikstofprobleem

FvD was de partij die na de enorme verkiezingswinst van vier jaar geleden implodeerde. BBB is dus gewaarschuwd, maar naast het voorkomen van interne verdeeldheid zijn er nog andere kapers op de kust. Moorlag: 'De euforie is nu terecht, maar twee dingen zijn niet weg', benadrukt hij.
Oud-gedeputeerde William Moorlag
Oud-gedeputeerde William Moorlag © RTV Noord

Stikstofvraagstuk

Zo is het stikstofvraagstuk niet van de ene op de andere dag verdwenen. 'Er bestaat allerlei Europese en internationale wetgeving hierover.'
De BBB kan dus niet zomaar een eigen weg inslaan, aldus Moorlag, die verder wijst op de verhoudingen in de Tweede Kamer. Daar heeft BBB nu één zetel, terwijl dat het zwaartepunt blijft binnen de politieke machtsverhoudingen in Nederland. 'En in die Tweede Kamer is nog altijd een meerderheid vóór het stikstofbeleid.'
RTV Noord ging vandaag langs op het provinciehuis:
Lijsttrekkers komen samen op het provinciehuis
Maar eerst leven de BBB'ers nog even op hun roze wolk. 'Het is net als een kind in de brugklas', zegt Moes in de gangen van het provinciehuis. 'Het is allemaal spannend en leuk. Ik loop nu eerst maar achter de gedeputeerde aan, die weet waar ik heen moet', lacht hij.