DOCNOORD: Sappemeer, Ice Queen City

Jannie Robbe(links) en Gré Kremer smullen van de 'Marianne Timmer nasischijf'
Jannie Robbe(links) en Gré Kremer smullen van de 'Marianne Timmer nasischijf' © Henk Elderman/RTV Noord
Een grote menigte was op de been in Sappemeer toen Marianne Timmer in februari 1998 terugkeerde als Olympisch schaatskampioen. Diep in de nacht reed een witte limousine door het dorp dat omgedoopt was tot 'Ice Queen City'. In DOCNOORD blikken Sappemeersters zondag terug op die veelbewogen dagen.
De dagen voorafgaand aan de huldiging stond het dorp Sappemeer al compleet op z'n kop. Het ouderlijk huis van Timmer werd een bedevaartsoord. Aan het Achterdiep was het een gekkenhuis en verdrongen fans uit het hele land zich bij de voordeur. Er werden bloemen, taarten en cadeaus bezorgd.

Geen draaiboek

Bestuursleden van de fanclub werden samen met opa's, oma's en oud-trainers uitgenodigd in Hilversum om een uitzending van de NOS bij te wonen. Vijf bussen met supporters gingen 'Timmertje' ophalen van Schiphol. De gemeente had geen draaiboek voorhanden en liet de gekte over zich heen komen.
We werden voor de leeuwen gegooid
Jannie Robbe - medeoprichter fanclub Marianne Timmer
DOC Noord gaat zondag over de enorme impact van Timmers gouden schaatsmedailles op haar woonplaats Sappemeer. Sappemeer was inderdaad Aans zoals Johan Raspe ooit zong. De fanclub, die een jaar eerder was opgericht, zat met de handen in het haar, want de gouden plakken kwamen als een grote verrassing. 'Wat moesten we doen?', vraagt Jannie Robbe zich in de documentaire af. Ze was medeoprichter en secretaris van de fanclub. 'We werden voor de leeuwen gegooid.'
Diep in de nacht reed een witte limousine door Sappemeer

Ontmoetingsplek

Lunchroom t Ol Daip aan de Noorderstraat werd de ontmoetingsplek voor de fanclub. Eigenaresse Gre Kremer stond met haar man Bé dag en nacht klaar met koffie, broodjes en gezelligheid. De deur was bij wijze van spreken 24 uur per dag van het slot. Sommige fans konden geen genoeg krijgen van de beelden vanuit Nagano, waar Timmer zowel de 1500 meter als 1000 meter won. Voor die laatste afstand stelde de gemeente Hoogezand-Sappemeer de grote zaal van Het Kielzog beschikbaar om op een groot scherm de race te volgen. Zeshonderd mensen maakten er in alle vroegte gebruik van.

Vijfduizend mensen

Vijfentwintig jaar later stappen Jannie Robbe en Gre Kremer het pand van het vroegere lunchroom t Ol Daip binnen. Het roept meteen herinneringen op.
'Als Marianne binnenkwam liep ze meteen door naar de keuken. Het was heel eigen', zegt Kremer.
Ze weet nog precies het podium stond waarop Marianne Timmer als stralend middelpunt felicitaties in ontvangst nam. 'Er waren ongeveer vijfduizend mensen. Ze kwamen de voordeur binnen en gingen er via de achterdeur weer uit.'

Het begon op het Achterdiep

Albert Viel heeft een speciale band met de familie Timmer. De oud-politieman helpt op de schapenfokkerij van Marianne's vader Lucas als die met Marianne op pad is naar wedstrijden.
'Hier is het voor Marianne begonnen', zegt hij in de documentaire, wijzend naar het Achterdiep. Viel heeft tijdens de nachtelijke intocht een speciale rol. Hij loopt de hele rit door Sappemeer mee met de limousine waarin Marianne Timmer samen met haar vriend Kevin Overland zit. 'Ik liep er als een soort van beschermer naast.'

Schaap cadeau

Toenmalig burgemeester Jaap van der Linde en gemeentevoorlichter Jaap Meijer waren ook nauw betrokken bij de festiviteiten. Meijer is spreekstalmeester tijdens de officiële huldiging in Het Kielzog. Onderweg naar de zaal in een arrenslee op wielen krijgt Timmer van dorpsgenoten een schaap cadeau.
In de documentaire bekijken van der Linde en Meijer de oude opnames en schieten in de lach als toenmalig commissaris van de Koningin Hans Alders de grap maakt: 'Dank u wel, burgemeester van Sappemeer-Hoogezand.'
De documentaire 'Sappemeer, Ice Queen City' is zondagavond 26 maart te zien in DOCNOORD op TVNoord. De uitzending begint om 18.30, herhaling ieder uur.
DOC Noord: Sappemeer, Ice Queen City