Honkbalclub Corpus den Hoorn: 'Vrijgekomen velden moeten naar amateurclubs en niet naar de FC'

Honkbalvereniging Caribe wil alleen naar een andere locatie als de velden die daardoor vrijkomen op sportpark Corpus den Hoorn worden verdeeld onder amateurclubs en dus niet naar FC Groningen gaan. Daarmee stelt de honkbalvereniging extra eisen, een dag nadat de gemeente een advies heeft uitgebracht over het te kleine sportpark.
Ook vinden de amateursportclubs gezamenlijk dat de gemeente meer regie moet pakken in het proces rondom het overvolle sportpark. 'Dit rapport is vlees, noch vis', zegt de voorzitter van voetbalclub GRC. 'De gemeente moet een harder standpunt innemen. We kunnen niet twee jaar wachten', vindt de voorzitter van voetbalclub Groen Geel.
Donderdag presenteerde de gemeente een adviesrapport over de verdeling van de schaarse ruimte op Sportpark Corpus den Hoorn in de stad. FC Groningen deelt het complex, waar ook het zogenaamde TopsportZorgCentrum staat, met een aantal amateursportverenigingen.
Begin dit jaar liet FC Groningen weten dat ze acht tot tien voetbalvelden willen op het sportpark. Daardoor zou er geen plek meer zijn voor amateurclubs die nu nog gebruikmaken van de velden.
Honkbalclub: 'Wij willen niet verhuizen'
In het adviesrapport staat dat die wens van FC Groningen onhaalbaar is. De club moet genoegen nemen met vier eigen velden en twee of drie velden die ze moeten delen met de amateurclubs zoals voetbalclubs GRC en Groen Geel. Die twee of drie velden zouden vrijkomen als honkbalvereniging Caribe zou vertrekken van sportcomplex Corpus den Hoorn.
De honkbalclub zegt dat het rapport wat dat betreft te kort door de bocht gaat: 'We willen in principe niet verhuizen', zegt de voorzitter van de Caribe, Michelle Bruijn. 'We zitten prima waar we nu zitten, maar zien ook het capaciteitsprobleem.'
De honkbalclub zou alleen onder strikte voorwaarden bereid zijn om te kijken of verhuizen een mogelijkheid is. Maar Caribe wil dat de vrijgekomen velden dan alleen gebruikt gaan worden door amateurclubs, en niet door FC Groningen.
Er wordt erg veel rekening gehouden met de belangen van topsport
'Hockeyvereniging GHBS heeft nu bijvoorbeeld een enorme wachtlijst vanwege ruimtegebrek. En zo zijn er nog veel meer verenigingen. Er moet meer oog zijn voor de belangen van breedtesport. Nu wordt er erg veel rekening gehouden met de belangen van topsport', zegt Bruijn.
Amateursportclubs: houding gemeente is te laks
Ook andere amateursportverenigingen vinden dat. Ze vinden bovendien de houding van de gemeente te laks.
'Wij willen de gemeente oproepen om eerder keuzes te maken', zegt voorzitter van voetbalclub Groen Geel, Jint Hoeksema. 'We barsten nu al uit onze voegen en we kunnen niet nog eens twee jaar wachten op een oplossing.'
Ook Will Panman van GRC vindt dat: 'Het rapport lost de situatie niet op. Eigenlijk moet dat wel. Als de gemeente voor breedtesport kiest, dan moeten ze doorpakken', zegt hij. 'Er moet ruimte gecreëerd worden door FC Groningen', waarmee Panman hint op het vertrek van de topsportclub.
Volgende week zegje bij gemeenteraad
Komende woensdag kunnen alle gebruikers van het sportpark ook bij de gemeenteraad reageren op het rapport tijdens een hoorzitting. Uiteindelijk geeft die een advies aan het college en besluit het gemeentebestuur over wat er gaat gebeuren op het te kleine sportpark.
Wethouder Inge Jongman wil een definitieve keuze vooralsnog niet zelf maken. Zij wil eerst van FC Groningen weten of ze op Corpus den Hoorn willen blijven of elders een sportcomplex realiseren. 'Als je daarop wacht creëer je een patstelling', vindt Panman, de voorzitter van voetbalclub GRC.
Vrijdagmiddag laat wethouder Jongman nogmaals weten dat er voor de ambitie van de FC geen plek is op het sportpark. ‘Houdt de club vast aan de ambitie voor het exclusief gebruik van acht tot tien velden dan ligt een verhuizing voor de hand. Die keuze is uiteindelijk aan de club’, valt in een schriftelijke reactie te lezen.
Inhoudelijk wil de gemeente nog niet ingaan op de reactie van clubs op het rapport. Het gemeentebestuur wil eerst de hoorzitting afwachten en de gemeenteraad de kans geven om een advies uit te brengen. Eind april valt het definitieve besluit van het gemeentebestuur. Daarna gaat de gemeente in gesprek met de clubs over de oplossingen en toekomstige invulling van Corpus den Hoorn.