Gekrenkte Veendammer krijgt celstraf voor geweld tegen toenmalige partner

De rechtbank van Groningen
De rechtbank van Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een 31-jarige man uit Veendam is voor diefstal met geweld en vrijheidsberoving van zijn toenmalige vriendin veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden. Hiervan zijn vijf maanden voorwaardelijk.
De man dacht dat hij werd bedrogen en voelde zich gekrenkt. In juli 2022 nam hij in Appingedam met geweld een telefoon en sleutels van haar af. Hij overviel de vrouw bij haar woning. Twee buurtbewoners zagen dit gebeuren. Hij sloeg en schopte de vrouw, zette haar onder een koude douche en sloot haar op in een kast.

Spijt

Dit laatste heeft de Veendammer bekend. De situatie was opgenomen door camera’s die in de woning hingen. Tot op de rechtszitting zweeg de man over wat hij had gedaan. Tegenover de rechter toonde de man spijt. Hij is psychisch onderzocht, maar deskundigen konden door zijn tegenwerkende houding geen advies uitbrengen.
De rechters rekenden het de verdachte zwaar aan dat hij het leven van zijn toenmalige levensgezel op gewelddadige wijze probeerde te controleren. Hij liep nog in de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van twee weken. Die moet hij ook uitzitten.

Contactverbod

Volgens de rechtbank is kans op herhaling aanwezig. De man kreeg daarom ook een contact- en locatieverbod opgelegd.