Brand in crematorium is uit: 'Forse rookschade in pand' (update)

De brandweer bij het crematorium aan het Hoendiep
De brandweer bij het crematorium aan het Hoendiep © Noor Vloeimans/RTV Noord
De brand in het crematorium aan het Hoendiep in de stad Groningen is geblust. Dat meldt de Brandweer Groningen. Volgens een woordvoeder van de brandweer is er 'forse rookschade' in het gebouw. Er zijn geen gewonden gevallen.
Vanwege de brand werden het Hoendiep en de U.T. Delfiaweg afgesloten. Inmiddels zijn beide wegen weer open.
'De brand is ontstaan door een technisch mankement aan één van de ovens', zegt Anja Meijer van DELA, de eigenaar van het crematorium. 'Uit onderzoek zal moeten blijken hoe dat kon gebeuren. Er was op het moment dat de brand uitbrak, geen plechtigheid aan de gang. Er stond nog wel eentje gepland. Die is verplaatst naar het andere crematorium in de stad Groningen. We moeten later bepalen hoe het moet met de plechtigheden die voor de komende dagen gepland staan. Eerst moet de brand geblust zijn', zegt Meijer.
DELA heeft de nabestaanden geïnformeerd. Hen wordt verteld dat het crematorium getroffen is door brand en dat ze op de hoogte worden gehouden.

Brandhaard moeilijk te bereiken

Om de blusteams van genoeg water te voorzien, werd een grootwatertransport opgeroepen. Om bij de brand te kunnen komen, verwijderde de brandweer een stuk dakisolatie.
Brand bij crematorium aan Hoendiep in Groningen

Gasloos, grotendeels houten pand

Het crematorium van uitvaartbedrijf DELA is een gasloos gebouw dat voor het grootste deel is opgetrokken uit hout. Het is in april vorig jaar in gebruik genomen.
Brandweermensen bij het rokende dak van het crematorium aan het Hoendiep in Groningen
Brandweermensen bij het rokende dak van het crematorium aan het Hoendiep in Groningen © ProNews
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van DELA en extra informatie over het pand waar de brand woedt.