Rechter: boerderij Wagenborgen moet worden ontruimd wegens bevingsschade

Een pand met bevingsschade
Een pand met bevingsschade © FPS/Jos Schuurman
De bewoners van een boerderij in Wagenborgen moeten voor 1 mei hun onderkomen verlaten. Het pand moet wegens aardbevingsschade worden gesloopt. Dat heeft de rechter vrijdag beslist.
Gezinus Oosting en Hanneke Heerema spanden enkele weken geleden een kort geding aan, omdat ze weigeren het pand te verlaten. Beiden zijn sinds december 2002 eigenaren van het pand en perceel.

Waterbron

In 2004 ontdekten zij er een bijzondere waterbron. De bewoners willen dit mineraalwater bottelen en onder de naam ‘Noorderwater’ verhandelen. Hun boerderij liep aardbevingsschade op. Hiervoor stelden zijn de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk en ze dienden claims in voor het schadeherstel en waardevermindering.
Door de schade was het niet mogelijk om hun bedrijf in het bottelen van water te exploiteren. In september 2021 kende de rechter in Assen een schadebedrag toe, maar dat was volgens beiden niet toereikend. Hiertegen gingen ze in beroep.

Sloop was voorwaarde

Door de financiële misère liepen zij een achterstand op in hun hypotheek. De banken waren onverbiddelijk en de Nederlandse Staat stelde een overeenkomst op, waardoor de zaak kon worden gered. Een voorwaarde was dat de boerderij in 2023 zou worden gesloopt, om daarna weer opgebouwd te worden.
Volgens de bewoners is er misbruik gemaakt van hun situatie, waardoor ze geen kant meer op konden.

Geen boete bij weigering

De rechter is het daar niet mee eens. De eigenaren hebben zich vooraf door een advocaat laten informeren. Ze wisten waar ze voor tekenden, oordeelde de rechter. Vóór 1 mei moeten de bewoners het pand ontruimen en verlaten.
De rechter wees het verzoek voor het opleggen van een dwangsom af.