Laatste coronatesten bij de GGD afgenomen: ‘Het virus wordt gezien als griep’

Man wordt getest op corona
Man wordt getest op corona © ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht
Er werd vrijdag nog getest op corona, maar dit is de laatste dag en dan zijn alle teststraten van de GGD dicht. Mensen die een test nodig hebben voor bijvoorbeeld een buitenlandreis, moeten vanaf nu naar een commerciële aanbieder.
‘Dit is besloten dat het geen pandemie meer is’, zegt Geke Bosma van de GGD over het coronavirus. 'Dus er hoeft niet meer getest te worden. Het virus is er nog wel, maar wordt meer gezien als een griep.’

1,2 miljoen testen

In de afgelopen drie jaar zijn er ongeveer 1,2 miljoen testen afgenomen in de provincie Groningen. Op een piekdag werden in een teststraat door tweehonderd medewerkers zo’n 5400 testen afgenomen.
Voor deze klus waren veel medewerkers nodig. Volgens Bosma was het een geluk dat bedrijven in een aantal bedrijfstakken noodgedwongen dicht moesten. ‘Veel mensen uit de horeca, maar ook ondernemers, artsen en mensen die met pensioen waren: ze wilden allemaal de handen uit de mouwen steken om hun steentje bij te dragen in de pandemie.’
[video:]

Coronavaccinatie

De GGD-medewerkers zijn opgeleid om te testen en om te vaccineren. Een deel van het personeel blijft nog aan het werk, bijvoorbeeld voor de vaccinaties tegen het HPV-virus.