Ard van der Tuuk aangewezen als informateur voor het nieuwe provinciebestuur

Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier
Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier © Gemeente Westerkwartier
Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier wordt de informateur voor het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten van Groningen.
Dat gebeurt op voorspraak van de BoerBurgerBeweging (BBB), met twaalf behaalde zetels de grote winnaar van de Statenverkiezingen. Alle lijsttrekkers zijn akkoord met de benoeming van Van der Tuuk, meldt BBB-voorman Gouke Moes in een persverklaring. 'We hebben vooraf met Ard gesproken. En dat klikte. We kiezen voor hem, omdat hij een echte verbinder is', licht Moes toe.

Informeel debat

Komende woensdag komen alle (voorlopig) gekozen Statenleden in het provinciehuis bij elkaar om informeel te debatteren over de uitkomst van de verkiezingen. Dat debat is openbaar.

Meerderheidscoalitie

Van der Tuuk krijgt de taak te onderzoeken ('verkennen') welke partijen bereid zijn met elkaar te gaan samenwerken in het nieuwe provinciebestuur. Om te kunnen besturen is een meerderheidscoalitie met tenminste 22 van de 43 zetels nodig.
Overigens is Van der Tuuk zelf van PvdA-huize. Vorig jaar toonde hij begrip voor de bezwaren van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Maar strafbare acties, zoals het dumpen van asbest op snelwegen, keurde hij af.