'Al jaren gesjoemel met energielabels in Groningen'

Volgens Pointer wordt er gesjoemeld met energielabels in Groningen
Volgens Pointer wordt er gesjoemeld met energielabels in Groningen © ANP
Honderden huurders in Groningen betalen al jaren te veel huur, omdat hun appartement een hoger energielabel heeft dan zou moeten. Het zou gaan om miljoenen euro's aan ten onrechte geïnde huurgelden. Dat concludeert Pointer, het journalistiek onderzoeksplatform van KRO-NCRV.
Van meer dan vijfhonderd appartementen in Groningen is nu duidelijk dat het energielabel en dus de huurprijs niet klopt. Dat constateert de Huurcommissie die bemiddelt in geschillen tussen huurders en verhuurders, aldus Pointer

Eén en dezelfde inspecteur

Bij 505 van deze appartementen is het energielabel afgegeven door één en dezelfde gediplomeerde inspecteur. Intrekken van de foutieve labels zou vrijwel onmogelijk zijn.
De betreffende inspecteur was jaren geleden al in het vizier bij toezichthoudende instanties, maar toch werden de door hem afgegeven labels nooit uit het systeem gehaald. Ook kon hij, nadat verschillende partijen de samenwerking met hem opzegden, steeds weer ergens anders aan de slag. De inspecteur werd eind 2020 geschorst, maar zou zijn werkzaamheden inmiddels hebben hervat.

Tot tweehonderd euro te veel

De appartementen waarover de Huurcommissie zich heeft gebogen, hadden jarenlang een label A, A+ of zelfs A++ (heel energiezuinig), terwijl dat eigenlijk een label D, E ,F of in sommige gevallen zelfs G (veel minder energiezuinig) zou moeten zijn. Op sommige woningen zat tot wel acht of negen jaar een fout label, waardoor huurders al die jaren 50 tot 200 euro per maand te veel huur betaalden.
De aflevering van Pointer over de energielabels wordt aanstaande zondag uitgezonden om 22.10 uur op NPO2.