Donar maakt 'herstart' in Elite Gold: 'We hebben een kampioensploeg'

Clay Mounce in actie namens Donar
Clay Mounce in actie namens Donar © JK Beeld
Je kunt het gerust een soort nieuwe start noemen voor Donar, de wedstrijd van zaterdagavond tegen Hubo Limburg United uit het Belgische Hasselt. Zo is het de eerste thuiswedstrijd in de grensoverschrijdende Elite Gold-groep van de BNXT League. Daarbij is de ploeg van coach Andrej Stimac versterkt met twee nieuwe spelers.
Op dinsdag 14 februari speelde Donar voor het laatst in MartiniPlaza, dat was tegen Heroes Den Bosch. Ruim een maand later is er veel veranderd. De club stuurde de Let Ronalds Zakis weg en trok de 2.06 meter lange Peter Olisemeka (31) aan als zijn vervanger. Vervolgens kwam 27-jarige Amerikaan Steph Branch de ploeg van coach Stimac versterken, vooral omdat Olaf Schaftenaar er vier tot vijf weken naast staat, vanwege een gebroken vinger. Branch is nog niet inzetbaar voor Donar, Olisemeka wel.

'Peter brengt meer in de rebound'

Coach Stimac denkt dat zijn ploeg er op vooruit is gegaan. 'Ik ben blij met beide spelers. Over Branch kan ik nog niet zo veel zeggen. Peter heeft al meegedaan in een oefenduel en maakte een prima indruk. Hij had alleen wat lichte rugklachten de laatste dagen. Peter is een speler die meer zal brengen in de rebound dan zijn voorganger. Ik denk dat dat een belangrijk aspect is. Ik wil verder Zakis bedanken voor zijn inzet, maar hij paste toch niet goed genoeg bij onze manier van spelen. We hebben er een goed gesprek over gehad en ik denk ook wel dat hij aanvoelde dat het al in de lucht hing', aldus de Kroaat.
Peter Olisemeka (rechts) als speler van ZZ Leiden in de BNXT-finale
Peter Olisemeka (rechts) als speler van ZZ Leiden in de BNXT-finale © JK Beeld

'Limburg is fysiek zeer sterk'

Donar verloor het eerste duel in de Elite Gold met 88-81 in Antwerpen en de Groningers zijn zaterdagvond tegen Limburg United opnieuw goed op hun hoede, tegen de ploeg die als vierde eindigde in de Belgische reguliere competitie. 'Het wordt fysiek gezien een zware uitdaging, want ze zetten behoorlijk wat kilo's op het veld. Ze zijn misschien niet zo hoog geëindigd in de reguliere competitie, maar dat had vooral te maken met blessures. Ze waren bijna nooit compleet. Ze hebben Den Bosch met een geweldige intensiteit verslagen (84-77, red.), terwijl ik denk dat Den Bosch betere spelers heeft. We moeten fysiek dus sterk spelen. Ons niveau op de trainingen ligt de laatste tijd al echt heel erg hoog, maar dat zullen we toch vooral in de wedstrijd moeten laten zien', vindt Stimac.

'Donar is kampioensploeg'

Clay Mounce, die dit seizoen een constante factor is in het team van Stimac, heeft er vertrouwen in dat het goedkomt met Donar. 'We hadden een moeilijke start van het seizoen, maar we hebben gedurende het seizoen flinke vooruitgang geboekt. Ik ben hier gekomen om kampioen te worden. Dat wordt ook van ons verwacht. Iedereen in de ploeg denkt nog steeds dat we kampioen kunnen worden. Je weet nooit hoe het gaat lopen in de play-offs, maar ik denk nog steeds dat we een kampioensploeg hebben', aldus de 25-jarige Amerikaan.

Livestream

Donar speelt vanaf 19.30 uur in Martiniplaza tegen Limburg United. Dat duel is live te zien via een stream op deze website. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel.