Ook komende dagen nog geen crematies na brand in crematorium Hoendiep

Het crematorium aan het Hoendiep waar de brand uitbrak
Het crematorium aan het Hoendiep waar de brand uitbrak © ProNews
Uitvaartverzorger DELA heeft alle crematies die de komende dagen gepland stonden aan het Hoendiep in Stad verplaatst naar andere crematoria in de regio. Dat is het gevolg van de brand van vrijdag.
In het vorig jaar april geopende rouwcentrum Hoentocht brak aan het begin van de middag brand uit. Volgens DELA kwam dat door een technisch mankement aan één van de ovens.
Op het moment dat de brand uitbrak, was er geen plechtigheid aan de gang. De dienst die nog gepland stond, werd verplaatst naar het andere crematorium in de stad Groningen.
De brandweer blust de brand in het crematorium aan het Hoendiep
De brandweer blust de brand in het crematorium aan het Hoendiep © ProNews

Onderzoek in volle gang

Daags na de brand is het onderzoek naar de oven en de omvang van de schade nog in volle gang. Het is dan ook nog onduidelijk wanneer er weer uitvaarten plaats kunnen vinden aan het Hoendiep, zegt DELA-woordvoerder Korneel Born.
'De komende dagen zeker nog niet. Volgende week kunnen we naar aanleiding van het technisch onderzoek inschatten hoe groot de schade is. Dan bepalen we wanneer we niet meer hoeven uit te wijken naar andere locaties.'
Mensen reageerden natuurlijk best geschrokken
Korneel Born - Woordvoerder DELA
Om bij het vuur te komen, moest de brandweer het dak open maken en een stuk isolatiemateriaal verwijderen. Rond 18.00 uur was de brand onder controle. Ondertussen werden nabestaanden ingelicht over de gevolgen voor de uitvaart van hun geliefden.
'Mensen reageerden natuurlijk best geschrokken', zegt Born. 'Op dit moment gaat al onze zorg dan ook uit naar de nabestaanden die hierdoor getroffen worden.'
Zicht op hoeveel crematies er in totaal verplaatst zijn, heeft Born niet. 'Gelukkig zijn er in de regio genoeg alternatieven voorhanden. Waar een dienst naartoe verplaatst wordt, is ook afhankelijk van wat een familie wil.'
Bekijk hier beelden van de brand in het crematorium:
Brand bij crematorium aan Hoendiep in Groningen
Naast het verplaatsen van de uitvaarten, is het team in Groningen aan de slag gegaan met het herstellen van de schade aan het volledig houten pand.
'Toen de brandweer weg was, hebben we allerlei bedrijven ingeschakeld om de rook- en waterschade weg te krijgen. Ook het dak moet hersteld worden.'