Warming-up: FC Groningen - sc Heerenveen

SC Heerenveen scoort de winnende treffer in de laatste confrontatie tussen de twee ploegen
SC Heerenveen scoort de winnende treffer in de laatste confrontatie tussen de twee ploegen © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.
FC Groningen verloor de laatste twee wedstrijden van Feyenoord en AZ met 1-0. Dat is geen schande. De twee duels bieden trainer Dennis van der Ree voldoende aanknopingspunten voor het slot van de competitie. De oefenmeester heeft er dan ook nog altijd voldoende vertrouwen in dat FC Groningen behouden blijft voor de Eredivisie.
'Iedereen die de laatste wedstrijden ziet, zegt dat wij geen degradatiekandidaat zouden moeten zijn. Dat geeft een goed gevoel richting de komende wedstrijden. We hebben niet heel veel wedstrijden meer, maar genoeg om de punten te halen.'

De vorm: FC Groningen

Het gevoel bij FC Groningen is de laatste weken dus een stuk beter. Daarnaast is er weer rust rondom de club, maar de zorgen zijn nog altijd groot. Er werden dit seizoen slechts zeventien punten gepakt en na de winterstop werd er alleen gewonnen van Excelsior. De driepunter tegen de Kralingers zorgde voor hoop, maar het vertrouwen in eigen kunnen groeide ook.
Doordat Van der Ree weer de beschikking heeft over Mads Bech Sørensen en Oliver Antman, kan de oefenmeester steeds meer keuzes maken. Antman kan een half uurtje meedoen en Sørensen is volledig inzetbaar.
'We blijven strijdlustig en hebben het gevoel dat we de komende tijd ook echt punten gaan pakken'

De vorm: sc Heerenveen

De ploeg van Kees van Wonderen staat op de tiende plaats in de Eredivisie met 31 punten. De laatste weken is het spel van sc Heerenveen een stuk minder en vallen de resultaten tegen. De laatste overwinning werd begin februari tegen SC Cambuur behaald (1-2). Daarna werd er verloren van RKC, Feyenoord (beker) en Ajax. De Friezen speelden gelijk tegen FC Twente (3-3).
'Ze zijn nu weer aan het opkrabbelen en hebben de dingen beter voor elkaar', zegt Van Wonderen over de FC op de website van Heerenveen. 'Om een goed resultaat te halen moeten wij onze lijn door gaan trekken, zoals we die qua spel in hebben gezet. Dus goed zijn in balbezit, kansen creëren en uiteindelijk jezelf belonen. En uiteraard minder goals weggeven. Het gaat denk ik, als je de twee ploegen tegenover elkaar zet, een close call worden.'
Dennis van der Ree over de contractverlenging van Thijmen Blokzijl

Waar moeten we op letten?

Thijmen Blokzijl verlengde afgelopen week zijn contract tot 2026. De blonde centrale verdediger is een revelatie dit seizoen en er was de club veel aan gelegen hem voor FC Groningen te behouden. De Stadjer debuteerde op zeventienjarige leeftijd tijdens de uitwedstrijd met Excelsior. Daarna stond hij alle wedstrijden in de basis en groeide hij uit tot een speler die niet meer weg te denken is uit de basis van FC Groningen.
Thijmen Blokzijl over zijn verlengde contract en het duel met SC Heerenveen

Historie

De statistieken van de afgelopen jaren spreken niet in het voordeel van FC Groningen. De Friezen zijn namelijk al zeven derby's ongeslagen. In elk van die zeven wedstrijden opende Heerenveen ook nog eens de score. Van de in totaal 27 wedstrijden tussen FC Groningen en sc Heerenveen in Groningen wonnen de groen-witten er acht. Tien keer werd het gelijk en negen keer namen de Friezen de punten naar naar Friesland.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - sc Heerenveen begint om 12.15 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 11.30 uur.
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker en Elwin Baas doen verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.
We zenden de wedstrijd negentig minuten live uit. Het wedstrijdverslag wordt niet onderbroken door muziek.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust en Paulos Abraham zijn geblesseerd en Florian Krüger is ziek.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen SC Heerenveen
Vermoedelijke opstelling tegen SC Heerenveen © RTV Noord