Donar heeft eerste zege in Elite Gold binnen na spektakelstuk tegen Limburg United

Debutant Peter Olisemeka op weg naar de basket
Debutant Peter Olisemeka op weg naar de basket © JKBeeld
De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis gewonnen van het Vlaamse Hubo Limburg United. Een waar spektakelstuk werd pas in de slotseconden beslist. Het betekende de eerste zege voor de Groningers in de Elite Gold dit seizoen: 68-66.
De mannen van coach Andrej Stimac wisten dat ze een lastige kluif zouden hebben aan Limburg United. De Vlamingen wonnen recent immers nog overtuigend van Heroes Den Bosch (84-77) en zijn fysiek sterker dan de Groningers.
Donar begon goed aan het duel met de nummer vier van België. Het was het eerste thuisduel in de Elite Gold voor Donar. De mannen in blauwwit waren er dus op gebrand goed voor de dag te komen. De Groningers gaven weinig weg en wisten met vlugge handen de Vlamingen geregeld te verschalken. Het tempo lag bij beide ploegen laag in de beginfase. Donar had meer dan vijf minuten nodig om de tien punten aan te tikken. Het ging nek aan nek in Martiniplaza.
Samenvatting Donar - Limburg United

Debutant bij Donar

Halverwege het eerste kwart debuteerde nieuwkomer Peter Olisemeka in de ploeg van coach Adrej Stimac. De Nigeriaanse Italiaan was binnenboord gehaald om Ronalds Zakis te vervangen, die uiteindelijk niet in het spel paste van Donar. De nieuwkomer had al snel zijn eerste punten voor de ploeg te pakken vanaf de vrije worp lijn. Mede door die punten won Donar het eerste kwart: 18-14.
Clay Mounce was goed voor elf punten
Clay Mounce was goed voor elf punten © JKBeeld

Bitterzoet tweede kwart

De twee ploegen waren aan elkaar gewaagd in een vermakelijke eerste helft. Andrej Magdevski, die recent vader is geworden van een zoontje, had het op zijn heupen in Martiniplaza. De Noord-Macedoniër nam met een aantal knappe schoten en acties zijn ploeg op sleeptouw.
Ook Clay Mounce drukte zijn stempel op het spel van Donar. Met elf punten was hij samen met Willem Brandwijk topscorer in het eerste bedrijf. Een smet op de avond was het afhaken van Vernon Taylor. De Amerikaan leek zich te verstappen en moest al snel naar de kant met een voetblessure. De medische staf probeerde de shooting-guard nog op te lappen, maar gaf de hoop op halverwege het tweede kwart. Donar ging met een voorsprong aan de thee: 42-37.
Statistieken Donar
Topscorer: Willem Brandwijk (17)
Meeste Assists: Andrej Magdevski (10)
Meeste rebounds: Clay Mounce (11)

Buzzer beater schudt Donar wakker

Na rust verdween de voorsprong van Donar als sneeuw voor de zon. De Belgen speelden in een hogere versnelling en ontregelden de Groningers. Na slechts een paar minuten had Limburg de leiding: 42-45. Maar daar was Willem Brandwijk, die zijn teamgenoten met een klassieke buzzer beater wakker schudde. Donar leefde weer op en dichtte het gat met de Belgen: 54-54.

Driepunters helpen Donar naar overwinning

De thuisploeg wist het overwicht te behouden en sloeg met twee knappe driepunters zelfs een klein gaatje. Sander Hollanders en Willem Brandwijk schoten met scherp en dwongen de bezoekers tot een time-out. Limburg wist het beter neer te zetten en weer op gelijke hoogte te komen. Met nog ruim vier minuten op de klok stond het 62-62.
Met nog een dikke minuut op de klok stond het nog altijd gelijk tussen de twee teams, die er beiden vol voor gingen: 64-64. United-speler Jonas Delalieux liet het na de leiding te grijpen door twee vrije worpen te missen. Viktor Gaddefors zag zijn kans schoon en besliste de wedstrijd in Gronings voordeel. Na twee mooie plays bracht de Zweed de Groningers de overwinning: 68-66.
Komende duels
Volgende week vrijdag gaat Donar op bezoek bij Spirou Basket. In Charleroi is de tip-off om 20.30 uur. Op woensdag 29 maart spelen de Groningers weer in Martiniplaza, wanneer Telenet Giants Antwerpen op bezoek komt. Dit duel is vanaf 20.00 uur live te bekijken op de website van RTV Noord.