FC Groningen verliest van Heerenveen, supporter deelt klap uit aan Willems

FC Groningen-doelman Michael Verrips zit verslagen op de grond na de openingstreffer van Van Hooijdonk © Orange Pictures/Pieter van der Woude
Degradatie naar de eerste divisie lijkt een steeds realistischer scenario te worden voor FC Groningen. De ploeg van scheidend coach Dennis van der Ree verloor zondagmiddag op eigen veld met 0-2 van sc Heerenveen door twee treffers in de eerste helft van Sydney van Hooijdonk. Het duel lag diep in de tweede helft een kwartier stil omdat er supporters van de thuisploeg het veld op dreigden te komen.
In de 85ste minuut legde scheidsrechter Serdar Gözübüyük het duel stil.

FC-supporter haalt uit naar Willems

Verschillende supporters van de thuisploeg wilden hun ongenoegen kenbaar maken door richting het veld te gaan. Ingrijpen van een team beveiligers wist erger te voorkomen. Op beelden is te zien dat een supporter een slaande beweging maakt richting FC-speler Jetro Willems.
Na een afkoelingsperiode kwamen de spelers weer het veld op. In de slotfase veranderde er niets meer aan het wedstrijdverloop en de score.
Onrust bij een deel van het thuispubliek in de Euroborg
Onrust bij een deel van het thuispubliek in de Euroborg © RTV Noord

Tumult

Het was sowieso al een tumultueuze dag voor de Groningers want vlak voor de aftrap werd bekend dat Dick Lukkien volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer wordt. De beginfase was nog veelbelovend voor de thuisploeg met een schot op de lat van Elvis Manu, maar twee treffers van Sydney van Hooijdonk gooiden roet in het eten. FC Groningen-doelman Michael Verrips zag er bij beide tegentreffers op z'n zachtst gezegd niet goed uit.

Fout Verrips

In de 27ste minuut liet Sahraoui een schot los dat nog werd aangeraakt. Verrips was even uit balans, wist de bal niet te klemmen en ook niet naar de zijkant weg te boksen. De bal viel vervolgens voor de voeten van Van Hooijdonk die er als de kippen bij was om de openingstreffer tegen de touwen te schieten.

Tweede tegengoal

Vijf minuten voor de rust verdubbelden de gasten hun voorsprong. Eerst wist Thijmen Blokzijl met een ultieme redding Van Amersfoort nog van een treffer af te houden. Laatstgenoemde schoot opnieuw in, Verrips redde maar de bal viel opnieuw precies voor Van Hooijdonk die simpel de 0-2 liet aantekenen.

Sfeeractie

Een schitterende sfeeractie van de Z-side zette het stadion in de tiende minuut bij een 0-0 tussenstand nog in vuur en vlam, maar door de treffers van de bezoekers was het effect hiervan beperkt.
Sfeeractie vanwege het 45-jarige bestaan van de Z-side

Wissel

In de rust verving Van der Ree Laros Duarte. Oliver Antman kwam voor in het veld. Veel veranderde er niet in het spelbeeld. Door slordig spel kwam de thuisploeg geen moment in de buurt van de aansluitingstreffer. Ook het inbrengen van Liam van Gelderen voor Manu zette geen zoden aan de dijk.

Onrust

Vijf minuten later werd het dieptepunt bereikt toen scheidsrechter Gözübüyük tot het stilleggen van de wedstrijd moest overgaan. Ook na de hervatting kwam FC Groningen niet meer tot een slotoffensief.
Hierdoor incasseerden de groen-witten op en naast het veld een uiterst pijnlijke nederlaag in de Derby van het Noorden. De zeventiende verliespartij dit seizoen. Groningen blijft op zeventien punten staan, nu uit 26 duels. Het gat met de nummer vijftien FC Emmen is vier punten.

Programma

Vanwege interlandvoetbal is er volgende weekend geen programma in de eredivisie. FC Groningen krijgt nog acht kansen om het naderende onheil (degradatie) te voorkomen. Op zondag 2 april komen de groen-witten weer in actie. Dan wacht in Sittard de uitwedstrijd tegen Fortuna. De aftrap in Limburg is om 16.45 uur.