Groningers aan boord van cruiseschip De Opera

STOCKHOLM - Aan boord van cruiseschip De Opera, dat met motorpech ronddrijft in de Baltische Zee, bevindt zich ook het Groningse echtpaar Nijboer.
Het schip van de Italiaanse rederij MSC Cruises, met ruim tweeduizend opvarenden aan boord, kon geen kant meer op. Een Nederlandse woordvoerster van de rederij in Hoofddorp bevestigde dat het cruiseschip motorpech heeft. Volgens haar zijn de motoren sinds zondagochtend uitgevallen. Het schip is door het uitvallen van de motoren ook verstoken van elektra, waardoor onder meer de afvoer van toiletten en de watervoorziening niet meer functioneren.
Mevrouw Nijboer vertelde in een telefonisch interview met RTV Noord dat de situatie aan boord weliswaar oncomfortabel, maar ook gemoedelijk is. Van paniek is geen enkel moment sprake geweest, aldus Nijboer. Er is geen stromend water, maar aan de gasten zijn flessen met mineraalwater uitgedeeld, zodat ze toch voor enige persoonlijke hygiëne kunnen zorgen. Bij gebrek aan warme maaltijden worden aan de gasten broodjes en fruit uitgedeeld. 'Het scheelt dat het prachtig weer is. De mensen zitten aan dek en bekijken in alle rust de situatie. Iedereen heeft wel een idee hoe 't het beste zou kunnen worden opgelost', aldus Nijboer.
Rond acht uur zondagavond arriveerden de sleepboten, die De Opera naar het vaste land moeten slepen. In eerste instantie zou het schip naar de haven van Visby op het Zweedse eiland Gotland worden gebracht, maar het laatste nieuws is dat het schip naar Nynäshamn bij Stockholm wordt gesleept. Naar verwachting arriveert het gehavende schip daar maandag aan het eind van de ochtend.