Monument onthuld voor weerman Paulusma in Valkenburg

Piet Paulusma
Piet Paulusma © Anton Kappers/ANP
Op de Cauberg in het Limburgse Valkenburg is afgelopen zondagmiddag een monument onthuld voor weerman Piet Paulusma. Het gedenkteken, een zonnewijzer, werd onthuld door de kleinkinderen van Paulusma. Het is maandag een jaar geleden dat de weerman, die ook voor RTV Noord het weer deed, overleed.
Het monument staat niet in de provincie waar Paulusma geboren is, Friesland, maar in Limburg. Dit heeft te maken met de speciale band die de weerman had met het vakantiepark op de Cauberg. Op een bordje naast de zonnewijzer is te lezen dat Paulusma vanaf dat park 'honderden weersvoorspellingen' deed.

'Tweede thuis'

Bij de onthulling was veel van Paulusma's familie aanwezig, waaronder zijn dochter Martsje. 'Het komt wel even heel hard binnen dat het alweer een jaar geleden is', zei ze tegen RTL Boulevard. 'Hij had dit fantastisch gevonden. Hij zou supertrots zijn. Als familie zijn we hier ook altijd veel geweest, echt een tweede thuis.'

Franeker Courant

Paulusma maakte zijn eerste weerberichten voor de Franeker Courant. Daarna kwamen de radio, het Friesch Dagblad, RTV Noord en tal van andere media. In 1994 verscheen hij voor het eerst op televisie, voor het weekendweerbericht van Omrop Fryslân. De laatste jaren was hij weerman bij Omroep Max.
Paulusma overleed een jaar geleden, op 20 maart 2022, op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.