Humanitas verwacht meer hulpaanvragen voor belastingaangifte

Het kantoor van Humanitas aan de Troelstralaan in Hoogezand
Het kantoor van Humanitas aan de Troelstralaan in Hoogezand © Google Street View
Humanitas in de gemeente Midden-Groningen verwacht dit jaar meer mensen te helpen met het invullen van hun papierwerk. De stichting heeft daarvoor meer vrijwilligers aangenomen.
Het gaat behalve om het invullen van de belastingaangifte ook om het aanvragen van huur- en zorgtoeslag, het kwijtschelden van gemeentelijke lasten of het aanvragen van een energietoeslag. De hulp is vooral bedoeld voor inwoners die leven onder of rond het minimumloon.

Energietoeslag

'Vorig jaar is het aantal inwoners dat gebruik maakt van de diensten van de vrijwilligers van Humanitas gestegen van 1200 naar 1800. Dit jaar verwachten we, door de huidige problemen, een nog grotere stijging', zegt voorzitter Bert Kolk.
Dat schrijft hij vooral toe aan de energietoeslag. 'Daar komen meer mensen voor in aanmerking, en dat merken we.'
De maand mei is al bijna volgepland
Bert Kolk, Humanitas Midden-Groningen

Piek rond belastingaangifte

Toch gaan de meeste hulpvragen over de belastingaangifte. 'Rond die periode, begin april, staat de telefoon echt roodgloeiend. Nu al worden we veel gebeld en merken we dat we uitstel van aangifte moeten aanvragen voor mensen. De maand mei is al bijna volgepland met gesprekken.'
Die vinden niet als vroeger plaats bij mensen thuis, maar op het kantoor in Hoogezand. 'Daar hebben we alles bij de hand en kunnen we snel navragen doen. Dat werkt handiger.'

Niet de enige

Humanitas is niet de enige instantie die een toename ziet van hulpvragen bij financiële problemen in de gemeente, waar een op de tweeënhalf huishoudens schulden heeft. Ook Team Eropaf, dat werkt vanuit de gemeente zelf, merkt een toename van het aantal hulpvragen.