Vijlbrief eist maatregelen tegen ‘zeer ongewenste’ vertraging van afhandelen bezwaren

Hans Vijlbrief in Garmerwolde bij het Groninger Gasberaad
Hans Vijlbrief in Garmerwolde bij het Groninger Gasberaad © Anjo de Haan/ANP
Bewoners die bezwaar hebben gemaakt bij de Nationaal Coördinator Groningen moeten alsnog op tijd duidelijkheid krijgen. Dat laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw maandag weten. Hij vindt de maandenlange vertraging ‘zeer ongewenst’ en wil per direct maatregelen zien.
De versterkingsorganisatie kampt met een tekort aan juristen én een toename van het aantal bezwaren. Gedupeerden die in bezwaar gaan, krijgen daarom niet binnen drie, maar pas binnen zeven maanden een antwoord. Driekwart van de bezwaren gaat over het besluit dat er geen versterking nodig is bij een woning.
Vijlbrief schrijft in reactie op de berichtgeving van RTV Noord in een Kamerbrief dat hij het ‘zeer ongewenst’ vindt dat mensen worden ‘teleurgesteld over het trage verloop van hun bezwaar’.
‘Bewoners mogen geen last hebben van het feit dat het de NCG niet lukt om binnen de wettelijke termijn op hun bezwaar te reageren’, schrijft Vijlbrief. Het gaat om zo’n tweehonderd bezwaren. De helft daarvan was al wel opgepakt door de NCG. Die bewoners moeten binnen twee weken een antwoord krijgen, zegt Vijlbrief.

Per direct maatregelen

Om de overige honderd gedupeerden te helpen, moet de NCG ‘per direct maatregelen nemen’ om binnen de afgesproken termijn van twaalf weken een reactie te geven. Lukt dat niet, dan moet de NCG ‘in het voordeel van de eigenaren handelen’.
De NCG moet deze honderd gedupeerden ook uitnodigen voor een persoonlijk gesprek om ‘verder uitleg te geven’, schrijft Vijlbrief.

Extra juristen

De Nationaal Coördinator Groningen probeerde de vertraging al te lijf te gaan door de werkprocessen te versnellen. Daarnaast worden er extra juristen ingehuurd om de bezwaren af te handelen. Daar was de NCG al mee bezig, maar dat gaat niet snel genoeg vanwege krapte op de arbeidsmarkt.