Justitie eist werkstraf voor reeks inbraken, joyriden en vernielingen

De rechtbank van Groningen
De rechtbank van Groningen © Jos Schuurman/FPS
Tegen een 20-jarige verdachte uit Winschoten is een werkstraf geëist van 160 uur en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Hij zou met vier minderjarige medeverdachten (onder wie een 13-jarig kind) drie inbraken hebben gepleegd. Daarbij werden onder meer een BMW, een Honda crossmotor, een VW Transporter, een tuintrekker en een grote hoeveelheid gereedschap gestolen.
De officier van justitie eist een werkstraf omdat ze vindt dat de verdachte onder het jeugdstrafrecht valt. De verdachte ontkent ook maar iets met de inbraken en vernielingen te maken hebben. Hij voelt zich het slachtoffer van een complot en van praatjes van kinderen die stoer wilden doen.

Stoere aandacht

'Kinderen van deze generatie hebben stoere aandacht nodig. Dat deden wij vroeger niet', aldus de 20-jarige. De 'kinderen die stoer wilden doen' verklaarden niet alleen belastend over de verdachte, maar ook over zichzelf. Een van de minderjarigen vertelde zijn moeder over de inbraken na de derde escapade. Moeder stapte vervolgens naar de politie.
Het onderzoek dat volgde bracht nog twee inbraken aan het licht: in mei 2021 werd een VW Transporter meegenomen bij een woning in Beerta. In juli 2021 gingen de jongens op de fiets naar een woning aan de Hardenberg in Finsterwolde. Ze braken in, bakten een eitje en patat, keken televisie, reden rond op de zitmaaier en lieten het bad overlopen.
Een dag later gingen ze opnieuw naar de woning en namen een grote hoeveelheid spullen mee. Van het interieur van de woning lieten ze weinig heel. 'Het was een verlaten woning', zegt de verdachte. 'Ik ben in mijn leven al in zoveel verlaten woningen geweest.'

'Slachtoffer van verzinsels'

De woning stond niet leeg. De bewoners waren op vakantie. De derde inbraak was in augustus 2021. Hier namen de jongeren een BMW mee en een crossmotor en allerlei toebehoren. Als het verhaal van de Winschoter klopt, is een van zijn minderjarige medeverdachten een genie die ver voor de aanhouding allerlei listen heeft bekokstoofd om de verdachte erbij te lappen. Hij vertelt wijdlopige verhalen waaruit moet blijken dat hij het slachtoffer is van verzinsels van anderen. De drie rechters steken hun verbijstering over deze verhalen niet onder stoelen of banken. 'Bizar', zo vatte de rechtbank de verhalen van de verdachte samen.