Vijf jaar na anonieme tip staan vermeende wietkwekers Foxhol terecht

‘Een van de grotere wietkwekerijen in Noord-Nederland’, werd de hennepplantage aan de Avebe-weg in Foxhol destijds genoemd. Lange tijd was het stil rondom de vervolging van de zeven verdachten. Dinsdag krijgen ze de kans hun verhaal te vertellen in de rechtbank van Groningen.
De voormalige aardappelmeelfabriek in Foxhol is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim twee jaar gebruikt voor het kweken van hennep. In 2018 werd de plantage na een anonieme tip opgerold. Zeven verdachten, die allemaal van buiten Groningen komen, werden aangehouden.
Een van hen, een nu 55-jarige man uit Dedemsvaart, was de eigenaar van het pand. De anderen waren wietknippers, die hielpen met het oogsten van de wiet, en katvangers. Zij stelden volgens justitie hun bankrekeningen beschikbaar om crimineel geld op te ontvangen.
Twee jaar wiet geteeld
De 55-jarige verdachte heeft het pand in 2015 aangekocht. Volgens het OM alleen met het doel om er wiet in te kweken. Toen het pand ontmanteld werd, zijn er spullen aangetroffen met het jaartal 2016 erop. Daarom gaat de politie ervan uit dat de kwekerij twee jaar gedraaid heeft.
Op het moment van ontmantelen stonden er ruim 6000 planten in de loods. Volgens een eerdere berekening van het OM is er ruim 3,5 miljoen euro verdiend met de planten. Na de inval heeft de politie beslag laten leggen op het pand.
Mocht de eigenaar veroordeeld worden, dan gaat het pand en de uit de verkoop vloeiende winst direct naar de overheid. Naast de winst die er gemaakt is met de wietplanten, is er ook voor meer dan een ton aan stroom afgetapt.
Op de lange baan geschoven
De zaak heeft jarenlang op de plank gelegen. De verdachten hebben drie dagen in voorarrest gezeten en zijn daarna vrijgelaten. Als de verdachten wel worden vastgehouden, is er meer druk om de zaak sneller inhoudelijk te behandelen. Elke dag in voorarrest wordt namelijk afgetrokken van de uiteindelijke straf. De eerste voorbereidende zitting was in de zomer van 2021. Toen was er sprake van een inhoudelijke behandeling aan het einde van dat jaar.
Waarom die toen op de lange baan geschoven is, is niet bekend. Aan het politiedossier ligt het niet: dat is al sinds 2021 klaar.
Tekort aan rechters
Volgens de Rechtbank Noord-Nederland kost het plannen van strafzaken veel tijd, zeker als daar meerdere partijen bij zijn betrokken. ‘Op dit moment heeft de rechtbank bovendien nog een tekort aan rechters’, laat een woordvoerder per mail weten. ‘De Rechtbank Noord-Nederland heeft nu 150 rechters en streeft naar 170 rechters. Dit alles maakt dat we bij het plannen van zaken prioriteren.’
In de praktijk betekent het vaak dat verdachten, als ze veroordeeld worden, lager gestraft worden omdat ze zo lang hebben moeten wachten op hun strafzaak. Op betrokkenheid bij illegale hennepteelt staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast moet een veroordeelde vaak alle inkomsten die hij gegenereerd heeft met de kwekerij aan de staat betalen.