Kogel uit eigen dienstwapen werd Haveman fataal

BAFLO - De omgekomen politieman Dick Haveman uit Godlinze is bij het drama in Baflo twee keer beschoten met zijn eigen dienstwapen. Verdachte Alasam S. raakte hem in zijn gezicht en schouder. Deze laatste kogel was dodelijk. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een persconferentie van het Openbaar Ministerie in Groningen.
Chronologisch

Tijdens de persconferentie werden de gebeurtenissen op woensdag 13 april jongstleden chronologisch beschreven. Renske Hekman uit Baflo had die avond met haar auto haar vriend Alasam S. uit Groningen opgehaald. Vlak na aankomst in haar appartement aan de Heerestraat kreeg het stel ruzie. Buren hoorden twee schreeuwen en zagen Renske in de gang op de grond liggen. Zij bleek met een brandblusser op haar hoofd geslagen.

Bovenbuurman krijgt klappen

De bovenbuurman van Renske stuit vervolgens op S. en krijgt klappen. S. vlucht daarna uit het appartementencomplex. De politie is snel ter plaatse en vindt het lichaam van Renske. Vrijwel meteen heeft de Meldkamer contact met motoragent Haveman, die een onopvallende surveillancedienst heeft en dus in burgerkleding op zijn motor zit. Haveman rijdt langs het huis van Renske en krijgt te horen dat zij is overleden.

Haveman versus Alasam S.

Haveman gaat op zoek naar de verdachte. Hij ziet hem lopen op de Sasmaweg en zet zijn motor neer. Volgens een getuige roept Haveman dat hij van de politie is. S. benadert hem zeer agressief, waarop Haveman pepperspray gebruikt. Als dit niet helpt, trekt hij zijn dienstwapen. Tijdens een worsteling valt dit op de grond en S. weet het te bemachtigen. Meteen schiet hij Haveman met twee kogels neer. De politieman overlijdt ter plaatse.

Omwonenden beschoten

Een 72-jarige omwonende, die op het lawaai op straat was afgekomen, wordt in zijn been geschoten. Een andere buurtbewoner rent snel terug naar zijn huis, maar S. loopt zijn oprit op en schiet nogmaals. De kogel belandt in de muur. Waarschijnlijk is het dienstwapen van Haveman nu leeg. S. probeert vervolgens de motor van Haveman te starten, maar dit mislukt. Met het wapen in de hand loopt hij verder.

Dertig schoten gelost op S.

Even verderop komt S. een 15-jarige krantenjongen tegen. Hij bedreigt hem en sommeert de jongen om mee te komen. De tiener weet te ontsnappen. Dan arriveren twee agenten in een politiewagen. Ze stappen uit de auto en bevelen S. om zijn wapen te laten vallen. Hij luistert niet en komt dreigend op de agenten af. S. stapt in de politieauto. Ondertussen arriveren meer politiemensen. In totaal lossen drie agenten dertig schoten op S. Hij wordt vijf keer geraakt en komt strompelend uit de auto. Met behulp van pepperspray kan hij worden aangehouden.

Pro-formazitting

S. ligt momenteel nog in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen. Zodra zijn toestand dat toelaat, wordt hij overgebracht naar de gewone gevangenis. Zijn pro-formazitting dient op 28 juli.