Meld Misdaad Anoniem krijgt minder tips na piek tijdens coronajaren

Een telefonist van Meld Misdaad Anoniem
Een telefonist van Meld Misdaad Anoniem © Meld Misdaad Anoniem
Het aantal tips bij Meld Misdaad Anoniem over misdaad in Noord-Nederland is vorig jaar met 12 procent afgenomen vergeleken met 2021. Het aantal meldingen is daarmee bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie, stelt de organisatie.
In 2022 kwamen er bij Meld Misdaad Anoniem (kortweg M. geheten) 1.948 anonieme meldingen binnen uit Groningen, Friesland en Drenthe. In 2021 konden nog 2.225 anonieme tips worden doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsinstanties. In 2020 werd de piek bereikt in de afgelopen tien jaar: toen kwamen er 2.385 meldingen binnen bij M.

Coronajaren

Het beeld in de politieregio Noord-Nederland komt overeen met dat in de rest van het land. In de twee 'coronajaren' kwamen er veel meer tips binnen dan daarvoor.
Doordat mensen tijdens de coronapandemie massaal thuis werkten, zagen ze ineens veel meer misstanden in hun eigen buurt waarover ze aan de bel trokken. Volgens het misdaadmeldpunt speelde ook de grote verontwaardiging over geweld en vernielingen tijdens de coronarellen in binnensteden een rol.
Groningers doen relatief vaak anoniem melding van criminele activiteiten: Meld Misdaad Anoniem kreeg vorig jaar 12 meldingen per 10.000 inwoners in onze provincie. Alleen Limburg (16,9) en Drenthe (14) scoren hoger. Het landelijk gemiddelde ligt op 10,7 meldingen per 10.000 inwoners.

349 verdachten aangehouden

Dankzij de anonieme meldingen konden vorig jaar 349 verdachten worden opgepakt in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook werden er 60 wapens in beslag genomen.
Meer dan de helft van de tips die binnenkwamen gingen over drugs (1.252 stuks). Daarna volgen - op grote afstand - geweldsdelicten (185 meldingen), gezochte verdachten (129), verkeersdelicten (98) en financieel-economische delicten (92).

Drugs, wapens en vuurwerk

In onze provincie konden dankzij anonieme tips twee mannen van 46 en 47 worden veroordeeld voor hun rol bij het runnen van een drugslab in Vriescheloo. Daarnaast droegen anonieme meldingen bij aan de arrestatie van vier verdachten in een internationaal onderzoek naar hennepteelt, witwassen en drugshandel. Ook werden verschillende andere hennepkwekers en drugsdealers opgepakt, onder andere in Groningen, Hoogezand en Marum.
Een 57-jarige man uit Stadskanaal kon dankzij een anonieme melding worden veroordeeld voor het bezit van een grote hoeveelheid munitie en wapens, waaronder pistolen, geweren en een stroomstootwapen. In Winschoten leidde een anonieme tip tot de vondst van een grote partij illegaal vuurwerk, waarvoor een 22-jarige man werd opgepakt.
Meld Misdaad Anoniem bestaat twintig jaar. In die periode stuurde de organisatie landelijk ruim 305.000 meldingen naar de politie en opsporingsinstanties. Daardoor konden zeker 36.000 mensen worden aangehouden, claimt M. De organisatie garandeert dat 'de anonimiteit ervoor zorgt dat belangrijke informatie toch bij de politie en opsporingsinstanties terecht komt, maar dat de melder buiten beeld blijft'.