Wethouder Nieland-Kampen van Midden-Groningen stapt op (update)

Wethouder Patricia Nieland-Kampen van de gemeente Midden-Groningen
Wethouder Patricia Nieland-Kampen van de gemeente Midden-Groningen © Gemeente Midden-Groningen
Wethouder Patricia Nieland van de gemeente Midden-Groningen stapt op. Nieland zat sinds de verkiezingen van vorig jaar voor Gemeentebelangen Midden-Groningen in het college en had onder meer de onderwerpen dienstverlening, participatie en toerisme in haar portefeuille.
Nieland werd vanaf het begin kritisch gevolgd door de gemeenteraad en ze maakte in de raadszaal meerdere malen een onzekere indruk. Er was ook kritiek over het op eigen houtje binnenhalen van Sinterklaas en Zwarte Piet bij Martenshoek. Eerder was afgesproken dat er alleen collegeleden bij intochten aanwezig zouden zijn als daar niet de figuur van Zwarte Piet te zien zou zijn.

Moeilijke dossiers overgedragen

Vorige week droeg Nieland de lastige dossiers Centrumplan Muntendam en Recreatiepark De Leine (Smurfendorp) over aan collega-wethouders Erik Drenth en Evert Offereins. Dit kwam de wethouder wederom op kritiek te staan. Verschillende partijen vroegen zich af of de portefeuille van Nieland hiermee niet erg licht werd.

'Ik heb mij keihard ingezet'

Nieland-Kampen noemt de moeizame samenwerking met een aantal partijen als belangrijkste reden om haar functie neer te leggen. 'Ik heb mij de afgelopen periode keihard ingezet voor de gemeente. Helaas zitten er ook lastige en minder mooie kanten aan het werk als wethouder. Vooral de samenwerking met een aantal partijen in de raad bleek niet constructief, waardoor ik in mijn werk belemmerd werd en mijn plezier in het werk verloren ben.'

'Inwoners hebben hier niks aan'

De fractie van Gemeentebelangen Midden-Groningen betreurt de beslissing van Nieland-Kampen. 'Wij hadden nog al het vertrouwen in onze wethouder en hadden haar graag gehouden. De inwoners van Midden-Groningen hebben hier niks aan', zegt plaatsvervangend fractievoorzitter Hendrik Loots van Gemeentebelangen Midden-Groningen.
Volgens Loots is er nog geen opvolger in beeld. 'Het is haar afweging geweest. Wij worden hier nu ook mee geconfronteerd en hebben niet gelijk iemand klaar staan. Wij zullen dus op zoek moeten.'

Werkpaard

Wethouder en formateur van het huidige college Markus Ploeger betreurt het opstappen van zijn collega. 'We zijn met dit college fris begonnen. Op een gegeven moment ontstaat er dan frictie tussen een wethouder en een aantal raadspartijen. Dat is jammer', zegt Ploeger.
'Zij heeft naar aanleiding van afgelopen donderdag en wat daarna daar over in de pers is verschenen dit besluit genomen. Dat moet je respecteren. Wat je ook van haar functioneren vindt ze werkte echt keihard voor deze gemeente. Ze was echt een werkpaard.'
Dinsdagmiddag overlegt het college van B & W in de gemeente Midden-Groningen over het vetrek van Nieland-Kampen en wat dit betekent voor de toekomst.

Meerdere partijen

Nieland zat vanaf 2014 in de raad voor de VVD. Eerst in Hoogezand-Sappemeer en daarna in de gemeente Midden-Groningen. In 2021 stapte ze op bij de VVD wegens een 'verschil van inzicht', maar ze hield wel haar raadszetel aan. Aan het eind van dat jaar sloot ze zich aan bij Gemeentebelangen Midden-Groningen, waarvoor ze na de verkiezingen in 2022 wethouder werd.
Dit bericht is geüpdatet met reacties van Henkdrik Loots en Markus Ploeger.