Veroorzaken windturbines vlak over Drentse grens nou wel of geen bromtonen? Wij zochten het uit

Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie beneden de 100 of 125 Hertz. Hoe lager de frequentie hoe verder het geluid reikt, en ook hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid van lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn. Via de tool Online Tone Generator kun je zelf horen hoe laagfrequent geluid in verschillende geluidsfrequenties zou kunnen klinken. Voor veel mensen is laagfrequent geluid niet direct waarneembaar. Maar sommigen die het wel waarnemen kunnen daar bijzonder veel last van hebben. Sommigen ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.
Andere onderzoeksmethode door geluidsbureaus
Toch bromtonen

'Voorleggen aan eigenaren windpark'
Onderzoek LBP Sight en DGMR 'onbruikbaar'
Brieven naar Den Haag
'Geen kans van slagen'
Het doel van de steekproef van RTV Noord en RTV Drenthe was was om te bepalen of de windmolens van het windpark laagfrequent geluid produceren en op welke toonhoogte. Hierbij is gebruik gemaakt van spectrumanalyse, een analysemethode die in het onderzoek van LBP Sight en DGMR niet is gebruikt.
Op basis van de steekproef kan niet worden vastgesteld dat de molens op een vergelijkbare manier laagfrequent geluid produceren als bij het Groningse Windpark N33. Toch is in twee van de 32 metingen duidelijk laagfrequent geluid van windmolens waar te nemen. Het geluid is wel anders van karakter dan bij Windpark N33. Dat sluit aan bij de conclusies van LBP Sight en DGMR dat het gevonden laagfrequente geluid zich voornamelijk in wat hogere geluidsfrequenties bevindt.
De resultaten van de steekproef zijn aan Jan van Muijlwijk voorgelegd. De methode van de steekproef was vergelijkbaar met de methode die RTV Noord eerder gebruikte om de bromtonen van windpark Geefsweer bij Delfzijl te meten. De meeste van deze metingen duurden tussen een half uur en een uur per meting. Daarbij is geprobeerd met verschillende tijden op de dag en weersomstandigheden rekening te houden. Er is gemeten bij windstilte, bij zwakke wind en bij stevige wind. Ook zijn er op meerdere plekken metingen gedaan. Er zijn metingen gedaan op verschillende tijdstippen van de dag en avond. Er is niet gekeken naar de exacte geluidssterkte. Om dat vast te kunnen stellen is meer, langer en geavanceerder onderzoek nodig.
De kritiek op het rapport van LBP Sight en DGMR komt van drie onafhankelijke geluidsdeskundigen. Dat zijn Van Muijlwijk, Frits van den Berg en Henk Hasper. Twee jaar geleden spraken de twee omroepen uitgebreid met hen, en naar aanleiding van het rapport van LBP Sight en DGMR deden de omroepen dat weer. De kritiek gaat onder meer over het ontbreken van precieze geluidsanalyse, het ontbreken van een koppeling met klachten van omwonenden, en dat met deze ‘voorspelbare’ uitkomst er niet zoveel gemeenschapsgeld aan had hoeven worden besteed.
Heb je vragen of wil jij jouw verhaal delen? Mail dan naar egbert.minnema@rtvnoord.nl, h.guit@rtvdrenthe.nl of j.oortwijn@rtvdrenthe.nl.