Justitie eist taakstraffen voor katvangers en pandeigenaar wietkwekerij Foxhol

De hennepkwekerij zat in het voormalige hoofdkantoor van Avebe
De hennepkwekerij zat in het voormalige hoofdkantoor van Avebe © RTV Noord
Een 55-jarige man uit Dedemsvaart hangt voor zijn bijdrage aan de in juni 2018 opgerolde wietfabriek in Foxhol een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden boven het hoofd. De man was pandeigenaar en door zijn handelswijze was hij medeplichtig, volgens de officier van justitie.
Deze week staan zeven mensen voor de sterk verouderde hennepzaak voor de rechtbank in Groningen. Naast de man uit Dedemsvaart zouden drie mannen uit Leeuwarden (59), Burgum (65) en Harlingen (56) een taakstraf van 240 uur opgelegd moeten krijgen. Zij fungeerden als katvangers, door hun bankrekeningen beschikbaar te stellen voor de huurpenningen. De rol van de Harlinger was daarbij de grootste en voor hem stelde de aanklager naast de taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor.

6000 planten

Na anonieme meldingen startte de politie in 2018 een onderzoek naar de wietkwekerij. Uit warmtemetingen bleek dat in het pand, dat leeg stond, wel eens een wietkwekerij kon zitten. Tijdens de inval stuitten de agenten op ruim 6000 planten, waarvan de helft stekken. Drie mannen uit Sint Jacobiparochie (43), Drachten (52) en Den Helder (42) waren op dat moment in de kwekerij aanwezig. Deze drie staan voor onder meer het wietknippen voor de rechter.
De agenten keken hun ogen uit. In de kelder van het pand waren zeven ruimtes ingericht tot hennepkwekerijen. Alles zag er schoon en geordend uit. Er werd illegaal stroom getapt. Maar er stond ook een groot aggregaat dat zij door het dak de kelder in hadden laten zakken. Ze tapten ook illegaal gas af om de boel draaiende te houden. De pandeigenaar kocht zonder inspectie en onderzoek het pand in november 2016.

Grof huurgeld

Er zat een huurder in het pand die grof huurgeld betaalde. Ook dit onderzocht de man niet. Dat had hij wel moeten doen, waardoor hij zich nu wel medeplichtig heeft gemaakt, zei de officier van justitie. Via het betalingsverkeer en de telefoongegevens kwamen de katvangers aan het licht. Het politieonderzoek was begin 2021 gereed, maar de zaak bleef onbedoeld lang op de plank liggen.

16.000 euro

De man uit Leeuwarden had ruim 16.000 euro aan contant geld thuis liggen. Er lag 11.000 euro gebundeld naast zijn bed, de rest zat in een jaszak. Dat geld krijgt de man vermoedelijk niet meer terug. De pandeigenaar zou 156.000 euro aan illegaal huurgeld hebben opgestreken. Dat geld vordert het Openbaar Ministerie terug. Twee katvangers zouden 6000 en bijna 10.000 euro terug moeten betalen.
De officier van justitie had celstraffen tot een jaar willen eisen. Hij hield sterk rekening met het tijdsverloop van de zaak.