Documentaire over Overschild: 'Je ziet in wat voor idioot proces we eigenlijk zitten'

Fragment uit de documentaire 'Bodem in beweging' van filmmaakster Saskia Jeulink
Fragment uit de documentaire 'Bodem in beweging' van filmmaakster Saskia Jeulink © omroep HUMAN/stichting Beeldlijn
Een boek, een fototentoonstelling en een documentaire. Het Groningse dorp Overschild staat de aankomende tijd volop in de belangstelling. Om te beginnen aanstaande donderdag met de documentaire 'Bodem in Beweging' van de Groningse filmmaker Saskia Jeulink.
In de film wordt een aantal inwoners van Overschild gevolgd. Ze vertellen over de gevolgen die de gaswinning heeft op hun leven. In de film is te zien hoe hun woning wordt gesloopt en de rompslomp met verschillende overheidsinstanties die daar aan voorafgaat. Andere dorpsbewoners vallen buiten de boot, omdat ze net op een andere plek in het dorp wonen.

Idioot proces

Een van de inwoners die wordt gevolgd is Klaasje Pen. Ze is blij dat de documentaire deze week op de landelijke televisie is te zien. 'Iedereen kan nu kennis nemen van wat wij hier allemaal meemaken. Veel mensen denken nog steeds dat die Groningers maar wat lopen te zeuren over scheuren in hun woning, maar nu kunnen ze zien wat wat hier allemaal echt gebeurt', zegt Pen.
Pen heeft delen van de documentaire teruggezien, maar ziet donderdag pas de gehele film. 'Wat ik goed vind, is dat je ziet in wat voor idioot proces we eigenlijk zitten. En wij hebben dan inmiddels een nieuw huis. Er zijn ook nog steeds inwoners van Overschild die nog steeds niet weten hoe het verder moet. Verschrikkelijk vind ik dat', zegt Pen.

Parlementaire enquête

De film is versneden met fragmenten uit de parlementaire enquête aardgaswinning waarvan onlangs de uitkomsten zijn gepresenteerd. 'Dat idee kwam van omroep HUMAN. Het maakt de film actueler en breder dan alleen Overschild, zoals eerder de bedoeling was', zegt filmmaker Jeulink. Ze hoopt dat de film aan de rest van Nederland laat zien hoeveel impact de gaswinning heeft op de inwoners van Groningen.
'Er verschijnt dus ook nog een boek en een foto-expositie. Hiermee gaan we op toer door het land. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang.'

NPO 2 en TV Noord

De filmdocumentaire Bodem in Beweging is op donderdag 23 maart te zien in het documentaire-programma 2DOC op NPO 2. De uitzending begint rond 22.15 uur, direct na Nieuwsuur. Later dit jaar wordt de documentaire ook uitgezonden op TV Noord.
Documentaire over Overschild: 'Bizar dat dit verhaal nog steeds verteld moet worden'