Westerkwartier zet voormalig gemeentehuis Leek te koop

Het gemeentehuis aan de Tolberterstraat
Het gemeentehuis aan de Tolberterstraat © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier heeft het gemeentehuis in Leek en de gronden en gebouwen eromheen te koop gezet. Het gaat om het achterste deel van het pand aan de Tolberterstraat. Projectontwikkelaars krijgen nu de kans om het perceel te kopen en er woningen te realiseren.
Volgens wethouder Bert Nederveen heeft het gemeentebestuur met de verkoop een historisch besluit genomen. Het gebouw is sinds mensenheugenis in gebruik als gemeentehuis.

Meerdere soorten woningen

‘We denken aan woningbouw voor alle portemonnees’, zegt Nederveen. ‘We willen dat dertig procent van wat hier gebouwd gaat worden sociale woningbouw wordt. Daarnaast moet je denken aan twee- onder-een-kappers en woningen in het duurdere segment. Het is aan de projectontwikkelaars om iets moois te ontwerpen. We nodigen vijf partijen uit om met een plan te komen. Daaruit kiezen we het beste idee.’
De achterkant van het gemeentehuis in Leek
De achterkant van het gemeentehuis in Leek © Jan Been/RTV Noord

Ideeën

Op het terrein staan onder meer de gebouwen van gemeentewerken en De Oude Ulo. Ook de brandweerkazerne staat op het perceel. Nederveen: ‘Het meest voor de hand liggend is sloop, maar het is aan de ontwikkelaar wat hij daarmee wil. De brandweerkazerne is in gebruik bij de Veiligheidsregio en moeten voorlopig blijven staan. Ook daarvoor mag de ontwikkelaar bedenken hoe hij dat in de woonwijk wil integreren.

Zuidhorn

Westerkwartier wil de verkoop in het voorjaar van 2024 hebben afgerond. De gemeenteambtenaren worden voorlopig verdeeld over de locaties in Marum, Grootegast en Zuidhorn. Uiteindelijk komt de centrale huisvesting van de gemeente in Zuidhorn. Pas als dat pand verbouwd is kunnen alle ambtenaren daar aan de slag. De Leekster vestiging van gemeentewerken, dat nu nog naast het gemeentehuis aan de Tolberterstraat zit, verhuist op termijn naar bedrijventerrein Leeksterveld.
De panden van gemeentewerken achter het gemeentehuis in Leek
De panden van gemeentewerken achter het gemeentehuis in Leek © Jan Been/RTV Noord
Wethouder Nederveen over het achterterrein: ‘Dit wordt een schitterende woonlocatie, dichtbij het centrum en middenin een parkachtige omgeving. En het kenmerkende voorhuis ‘Huize Klein Nienoord’ blijft als mooie blikvanger behouden.’