De Klap tot Klaploop gaat door: 'Het bedrijfsleven heeft de loop omarmd'

Tom Hendrikse kwam in 2022 als eerste over de streep
Tom Hendrikse kwam in 2022 als eerste over de streep © Marc Dol/112groningen
De Klap tot Klaploop in Stadskanaal heeft genoeg sponsors gevonden en kan daardoor gewoon doorgaan op Tweede Paasdag.
De Rabobank, de oude sponsor van de Klap tot Klaploop, stopte ermee. Het evenement stond daarmee op losse schroeven. ‘Wij hebben toen een actie bedacht’, vertelt John de Graaf van de organisatie. ‘De vrienden van de Klap tot Klaploop.’
Meer dan honderd Knoalster bedrijven zijn ‘vriend’ geworden van de jaarlijkse loop en steunen het evenement. ‘Dat is een mooi aantal, en we zijn er heel blij mee. We hopen dan ook dat ze vriend blijven van de Klap tot Klaploop.’ Als dank krijgt elk bedrijf dat ‘vriend’ is geworden, een spandoek aan de dranghekken van de loop.

Jeugdloop keert terug

Daarnaast is Univé een belangrijke sponsor geworden. Het bedrijf wil geen hoofdsponsor worden, maar levert wel een grote bijdrage. ‘In geld, maar ook in hand- en spandiensten’, vertelt De Graaf. ‘Mede dankzij hen komt er weer een jeugdloop, die ging vorig jaar niet door. En extra leuk: die is gratis. Het is belangrijk dat mensen blijven bewegen, daarom wil Univé ons steunen.’
Bestuurslid John de Graaf op de plek waar voorheen op Tweede Paasdag de finish staat
Bestuurslid John de Graaf op de plek waar voorheen op Tweede Paasdag de finish staat © Hielke Bosch/RTV Noord
Naast de jeugdloop zijn er vijf andere lopen: de wedstrijdloop, de recreatieloop (5 en 10 km), de nordic walking-loop en de versie voor rolstoelers en fietsers.

Unieke loop

‘Het is een van de grootste evenementen van Stadskanaal, naast de Knoalster nacht. Dat is superjammer als het verloren gaat’, vindt De Graaf. ‘Het trekt ook niet alleen mensen uit Stadskanaal, maar ook uit de omgeving. Bovendien is het een unieke loop: een heel lang recht stuk. Er zitten nog geen tien bochten in.’

Nieuwe finishplek

De route liep eerder van de IJzeren Klap in Musselkanaal tot de Gele Klap in Stadskanaal. De finish werd al eens verlegd naar het pand van de Rabobank, maar dat is nu niet meer nodig.
De gemeente Stadskanaal wilde de finish graag in het vernieuwde centrum hebben, zodat de renners langs de winkels komen. Daarom maken de renners dit jaar een bocht bij de Europabrug in Stadskanaal en ligt de finish op het Raadhuisplein. Echt van Klap tot Klap is het dus niet meer, ‘maar je loopt nog wel van de IJzeren Klap langs al die bruggetjes over het kanaal', aldus De Graaf.
Het levert kansen op voor de ondernemers in Stadskanaal. De Graaf: ‘Het is niet de bedoeling dat mensen aan de finish een medaille omhangen en naar huis gaan, dus er wordt op het Menistenplein een party georganiseerd.’

Vrijwilligers

Waar De Graaf wel altijd naar op zoek is, zijn vrijwilligers. ‘Die heb je nooit genoeg. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich altijd aanmelden. We hebben een aardige poule, maar als je er meer hebt, kan je wat meer verdelen en hoeven ze er niet de hele dag te zijn. En het is altijd onzeker, want als het op Tweede Paasdag regent, blijven ze sneller thuis. Vele handen maken immers licht werk.’ Aanmelden als vrijwilliger kan via het contactformulier of info@klaptotklaploop.nl.
Deelnemers van de Klap tot Klaploop kunnen zich aanmelden tot en met zondag 26 maart, via de website. Later inschrijven is ook mogelijk, op zaterdag 8 april bij De Jonge Sport in Stadskanaal.