Lopend Vuur: Nederland moet een kiesdrempel krijgen

Aan de statenverkiezingen deden negentien partijen mee
Aan de statenverkiezingen deden negentien partijen mee © RTV Noord
De conclusie na de verkiezingen voor Provinciale Staten van een week geleden is dat het in veel provincies lastig gaat worden om een coalitie te vormen. De coalitie heeft in principe meer dan de helft van de stemmen nodig.
Aan de statenverkiezingen deden in Groningen negentien partijen mee. Veertien daarvan hebben een zetel weten te bemachtigen. Daarbij zijn drie partijen met één zetel en zes met twee zetels.
De Tweede Kamer bestaat uit twintig fracties inmiddels. Meerdere daarvan bestaan uit een of twee leden. In de Tweede Kamer zijn nu minimaal vier partijen nodig om een coalitie te vormen, daar waar het vroeger met twee of drie partijen kon. Daar komt bij dat al het werk voor die kleine fracties vaak niet te behappen is.

Petitie

Een groep prominenten is een petitie gestart om in ons land een kiesdrempel in te voeren. Ze vinden dat de huidige versplintering afbreuk doet aan de kwaliteit van de besluitvorming voor de lange termijn. Hoe? Twintig fracties stellen allemaal schriftelijke vragen aan bewindslieden en dienen moties in. Volgens de initiatiefnemers dreigt de overheidsmachine daardoor dol te draaien. In de petitie, opgesteld door onder anderen oud-minister Jo Ritzen, hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma en oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy, wordt gepleit voor een kiesdrempel van twee procent. De petitie is door 41.000 mensen ondertekend.
Er zijn landen die al een kiesdrempel hebben: Duitsland en België bijvoorbeeld. Daar moet je minimaal een bepaald percentage van de stemmen krijgen voor je in een parlement komt. Het voorkomt een versnippering met een veelvoud aan kleine partijen. Zou dat ook iets voor Nederland zijn?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Tatoeage

'Van een tattoo krijg je spijt.' Dat was gisteren onze stelling. Van de 3.030 stemmers is 70 procent het hiermee eens.