BV Veendam geeft in tweede helft 3-0 voorsprong weg

VEENDAM - BV Veendam is de play-offs om promotie naar de Eredivisie donderdagavond begonnen met een 3-3 gelijkspel tegen Helmond Sport. Veendam gaf aan De Langeleegte een 3-0 voorsprong bij rust uit handen. Belangrijkste oorzaak hiervan was een rode kaart van Michael de Leeuw aan het begin van de tweede helft.
Eerste helft

Binnen een minuut was het al raak voor de thuisploeg. Een goede voorbereiding van Anco Jansen over de rechterkant kon door Kolder perfect afgerond worden. De gasten probeerden vervolgens wel snel op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar in de elfde minuut was het al 2-0. Michael de Leeuw leek in eerste instantie onderuit gehaald te worden. Terwijl iedereen op het fluitje van de scheidsrechter wachtte stond De Leeuw weer op. Hij kreeg de bal in de kluts mee en werkte de bal vervolgens achter doelman Van Westerop.
In de fase daarna gunde Veendam de gasten het meeste balbezit om zelf af te wachten op de mogelijkheden die geboden werden. In het eerste kwart van de wedstrijd kwam doelman Van der Vlag in ieder geval niet in de problemen. Daarna kreeg Höcher een aantal keren ruimte en gelegenheid om van afstand uit te halen, maar Van der Vlag redde bekwaam. Gesteund door de vroege voorsprong hield Veendam ook na een half uur spelen de controle over de wedstrijd. Op slag van rust werd het 3-0 door Anco Jansen. In eerste instantie kreeg Cruz Vicente alle ruimte om uit te halen. De doelman kreeg de bal niet klemvast en Jansen was attent.

Tweede helft

Het tweede bedrijf begon slecht voor de ploeg van trainer Joop Gall. De Leeuw kreeg op de helft van Helmond een rode kaart na een onbesuisde aktie op Kazlauskas. De gasten kregen ook al een kans op een treffer, maar Veldmate kopte van dichtbij niet raak. Na ruim een uur was het wel prijs. Een vrije trap van Höcher werd in een onoverzichtelijke situtatie uiteindelijk door Cmovs in eigen doel gekopt. Ruim vijf minuten later werd het 3-2 toen Guijo-Velasco een vrije trap van ruim dertig meter in de kruising joeg. BV Veendam was de controle over de wedstrijd inmiddels helemaal kwijt en de gasten waren na een kansloos begin helemaal terug in de race.
Dat werd helemaal in cijfers uitgedrukt door Veldmate. De spits kreeg een kwartier voor tijd de bal met de rug naar de goal aangespeeld en hij draaide zich om en knalde vanaf een meter of tien de gelijkmaker binnen. Korte tijd later kreeg invaller Esajas ook rood. De speler haalde Wessels, een andere invaller, onderuit en dat werd door de scheidsrechter beoordeeld als een doorgebroken speler. In de laatste tien minuten probeerde de thuisploeg alsnog de winst binnen te slepen. Er onstonden nog wel een aantal dreigende situaties, maar gescoord werd er niet meer. De gasten vonden het allang best dat ze uit een kansloze situatie teruggekomen waren. De return wordt komende zondag in Helmond gespeeld.

Opstellingen

BV Veendam: Peter van der Vlag; Angelo Cijntje, Pavel Cmovs, Sander Rozema, Michael Jansen; Lars Lambooij (78' René Wessels), Mitch Apau, Michael de Leeuw, Alair Cruz Vicente (71' Haaije Feenstra); Anco Jansen, Marnix Kolder (78' Milos Malenovic).
Helmond Sport: Robert van Westerop; Sjoerd Winkens (68' Etiënne Esajas), Philipp Haastrup, Guus Joppen, Jeffrey Altheer (22' Charles Kazlauskas); Ilja van Leerdam, Daniel Guijo-Velasco, Robbie Haemhouts; Marc Höcher, Bruno Andrade, Mark Veldmate.